Odveta Rusov za sankcie. Nechcú holandské kvety

BRUSEL/MOSKVA – Rusi plánujú zakázať dovoz tulipánov z Holandska. Mnohí si myslia, že ide o odvetu pre pokračujúce sankcie Bruselu voči Moskve. Rusi ale oficiálne hovoria o tom, že sú holandské kvety nekvalitné.Po zákaze dovozu jabĺk, mliečnych výrobkov sa teraz hovorí o vojne kvetov. Podľa oficiálnych vyjadrení ruských orgánov totiž holandské kvety obsahujú škodcov a ohrozujú tak ruské hospodárstvo. Len v minulom roku doviezli Rusi z Holandska kvety za 220 miliónov dolárov.„Či sa jedná o takzvané nekvalitné mäso z Poľska, alebo nekvalitnú zeleninu z niektorých krajín, alebo nekvalitné ovocia z Poľska, tak tentokrát sú to nekvalitné tulipány z Holandska. Je to jednoducho politická hra určená pre domáceho voliča,“ myslí si bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Nechcú európske potraviny

Nejde len o kvety. Rusi uvažujú, že zakážu dovoz aj európskej čokolády. Povedal to hovorca úradu pre dozor nad kvalitou potravín Alexej Alexejenko pre denník Gazeta.

„Nepôjde tak len o zákaz dovozu čokolády, ale aj kvetín. Máme mnoho
ponúk na dovoz kvetov z Latinskej Ameriky,“
vyhlásil.

Podobné sankcie ale zasiahli množstvo výrobných fabrík v EÚ. Protiruské sankcie sú v súčasnosti platné do konca januára budúceho roka. Podľa odborníkov sa tak dovtedy ešte môže sortiment zakázaných výrobkov rozšíriť.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ zvažuje ďalší balík protiruských sankcií zameraný na tretie krajiny

Členské krajiny Európskej únie budú v priebehu tohto týždňa diskutovať o 11. balíku sankcií v …

Consent choices