Dohovor o ochrane zvierat CITES. Konečne sa k nemu pripojil aj Brusel

Európska únia sa v súčasnosti stala 181.zmluvnou stranou, ktorá sa pripojila k Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES). Tento dohovor sa vzťahuje na viac ako 35 tisíc druhov zvierat a rastlín. Jeho cieľom je zabrániť ilegálnemu obchodovaniu, ktorý bude viesť k udržaniu týchto druhov.

Útvary Európskej komisie začali prípravné práce na tomto akčnom pláne ešte v roku 2014 prostredníctvom verejnej konzultácie. Základným cieľom dohovoru je zabezpečiť, aby medzinárodný obchod s voľne žijúcimi živočíchmi, ale aj rastlinami neohrozoval ich prežitie.

Táto forma obchodovania dosiahla v posledných rokoch obrovských rozmerov a stala sa významným zdrojom financovania nadnárodného organizovaného zločinu. Po obchode s drogami, zbraňami a s ľuďmi, je obchod s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov štvrtým najväčším ilegálnym obchodom na svete.

Európsky komisár pre životné prostredie, rybolov a námorné záležitosti Karmenu Vella sa k dohovoru vyjadril: Drogy, zbrane, obchodovanie s ľuďmi a obchodovanie s voľne žijúcimi živočíchmi používa rovnaké ilegálne siete. Spojenie dohovoru CITES je veľkým krokom v príprave nášho akčného plánu, ktorý má zintenzívniť boj proti obchodu  s týmito živočíchmi. CITES ponúka najlepšiu odpoveď medzinárodného spoločenstva v boji proti obchodujúcim zločincom  a ich nezákonným obchodom.“

Spoluprácu s CITES proti tomuto druhu organizovaného zločinu avizovali aj medzinárodné organizácie ako Interpol či Úrad OSN proti drogám a kriminalite. Medzi právomoci CITES patrí aj využívanie sankcií v prípade, že zmluvné strany opakovane nesplnia svoje záväzky. Ochrana sa nevzťahuje iba na exotické druhy zvierat, ale aj na európske druhy ako medvede, vlci či rysy.  

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices