Euro si počas týždňa polepšilo. Ako sa menila cena ropy či zlata?

„Spoločná mena eurozóny má za sebou relatívne úspešný týždeň. Neistá situácia okolo Grécka na čas utíchla a euro dokázalo ťažiť zo zverejňovania výsledkov vybraných amerických spoločností. Niektoré boli totiž sklamaním, čo vyvolalo obavy, či je hospodárstvo USA dostatočne silné na to, aby zvládlo zvýšenie úrokových sadzieb v krajine. Počas týždňa si tak euro k svojej pondelkovej otváracej úrovni 1,0830 EURUSD pripísalo 1,4 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. V medzimesačnom porovnaní je ale naša mena stále slabšia o – 2 %. Aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naďalej výrazne stráca, a to až viac ako – 18 %. Euro uplynulý týždeň zaknihovalo zisky aj voči väčšine mien nášho regiónu. Počas minulého týždňa stratilo len voči českej korune, aj to len mierne, šesť stotín percenta a piatok ukončilo na úrovni 27,039 EURCZK. Zisk na úrovni 0,8 % naša mena zaknihovala voči maďarskému forintu a piatkové obchodovanie tak ukončila na hladine 311,52 EURHUF. Voči poľskému zlotému si pripísala 0,9 % a uplynulý týždeň uzatvárala na úrovni 4,1441 EURPLN.

Maďari opäť uvoľnili menovú politiku

V utorok [21. júla 2015] zasadla maďarská centrálna banka [MNB]. Centrálni bankári krajiny, podľa očakávaní, opäť znížili hlavnú úrokovú sadzbu. Sadzbu zredukovali až o 15 b. b. na nové minimum 1,35 %. Perspektíva slabej inflácie a posilňovanie sa forintu po tom, ako Grécko dosiahlo dohodu s veriteľmi, poskytli banke priestor na už piate zníženie úrokov od marcového obnovenia uvoľňovania menovej politiky. Guvernér banky sa ale vyjadril, že týmto znížením bol cyklus uvoľňovania ukončený a úrokové sadzby zostanú na rekordne nízkej úrovni počas dlhého obdobia.

Ropa Brent zlacnela až o – 4,3 %

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Ceny ropy Brent opäť poklesli najmä vplyvom obáv z toho, že dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla viesť k zvýšeniu exportu iránskej ropy, čo by viedlo k ďalšiemu hromadeniu tejto komodity na trhu. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] však tohtomesačný pokles cien ropy považuje s veľkou pravdepodobnosťou za krátkodobý a nebude znamenať odklon od jej politiky udržiavania produkcie ropy na vysokej úrovni s cieľom ochrániť trhový podiel. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 54,62 USD za barel, a teda o – 1,2 % lacnejšia. Počas týždňa však zlacnela až o – 4,3 % a v medzimesačnom porovnaní je lacnejšia ešte výraznejšie, a to až o takmer – 15 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 48 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Aj zlato znova zlacnelo, o – 3,1 %

Obchodovanie so zlatom bolo v uplynulom týždni zmiešané. V pondelok sa jeho cena výrazne prepadla vplyvom výpredaja investorov na komoditných burzách v Šanghaji a New Yorku. Trhy reagovali aj na oslabovanie sa amerického dolára a pokles amerických akciových trhov. Uplynulý týždeň tak zlacnelo o – 3,1 % na piatkových 1 099,05 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 6,5 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 15 %.

 

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices