Gréckych komunistov podrazil Putin, tajný plán na drachmu stroskotal

ATÉNY – Grécky premiér Alexis Tsipras sa dostal pod tlak, keď preniklo na verejnosť, že niektorí členovia jeho strany Syriza počas rokovaní s veriteľmi tajne pripravovali prechod Grécka na drachmu. Nie je jasné, do akej miery mysleli tieto plány vážne.

Pôvodne žiadal grécky premiér Rusko o pomoc so zavedením novej meny. Prezident Putin povedal nie, a Tsipras tak musel v Bruseli ustúpiť, napísal s odvolaním sa na svoje zdroje list To Vima.

Bývalý minister Panagiotis Lafazanis, ktorý mal na starosti energetiku, a Janis Varoufakis, bývalý šéf ministerstva financií začali tajne pripravovať krajinu pre prechod na drachmu. Grécke opozičné strany žiadajú vysvetlenie.

Približne štvrtina zo 149 poslancov strany Syriza nesúhlasila pri hlasovaní o reformách potrebných na zabezpečenie programu pomoci vo výške 86 miliárd eur.

Ekonomika a ľud

Premiér Alexis Tsipras bojuje s udržaním rozdelenej strany pokope. Lafazanis pre nedeľné vydanie denníka RealNews uviedol, že vyzýval na zásah do rezerv gréckej centrálnej banky. Zároveň bol za návrat k drachme s tým, že by to umožnilo naďalej vyplácať dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak by krajina musela opustiť eurozónu.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

„Hlavným dôvodom bolo prežitie gréckej ekonomiky a ľudí, teda najvýznamnejšia povinnosť, ktorú z ústavy má každá vláda,“ povedal Lafazanis.

Denník Kathimerini zase priniesol správy, podľa ktorých malý tím v rámci strany Syriza pripravoval plány na tajné kopírovanie daňových údajov.

Denník sa odvolal na Varoufakisa. Podľa správ denníka bolo „plánom B“ vytvorenie paralelného platobného systému zo strany vlády, ak by zlyhal bankový systém v krajine.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices