štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/dub.

Ivan Štefanec o Grécku: Populizmus je cesta do slepej uličky

Dohodu o TTIP označil za historicky najdôležitejší dokument pripravovaný na európskej pôde. Odvolávací súd – ISDS by mal pomôcť aj Slovensku vyrovnať pomery o ochrane investícii v USA. V gréckej otázke je skeptický, nezodpovednosť vlády najviac škodí ľuďom. Myslí si, že práve pre populizmus premiéra Tsiprasa Grécko premrhalo veľa času. A ten je teraz veľmi drahý. Europoslanec Ivan Štefanec.

Aké sú výsledky z rokovania o TIPP?

Dohodli sme sa na dvoch najdôležitejších bodoch, o ktorých sme rokovali od minulej plenárnej schôdze. Prvý bod bola otázka ISDS, teda odvolávacieho súdu, druhá bola otázka porovnania súkromného a verejného záujmu. Samozrejme, v kľúčových momentoch je vždy prvoradý verejný záujem. Táto formulácia je výsledkom kompromisu medzi najdôležitejšími politickými stranami.

ISDS je pre Slovensko dôležitou súčasťou transatlantickej dohody,  pretože u nás platí zmluva o ochrane investícií s USA ešte z roku 1991, kde ťaháme za kratší koniec. ISDS ako súčasť TTIP nám evidentne pomôže, a som rád, že tento postoj je aj oficiálnym stanoviskom Slovenska.

O TTIP-e sa rokuje už skoro dva roky, zaznievajú hlasy, že bude treba ďalšie dva.

Bude to závisieť od politických garnitúr. Momentálne sa zdá, že v europarlamente je vôľa ukončiť rokovania konca tohto roka. Myslím si, že je dôležitejšia kvalita rokovaní, než urýchlenie času. Ak sa to predĺži o pár mesiacov, nebude to tragédia, dôležité aby obsah bol dobrý. TTIP je historicky najdôležitejšia zmluva pripravená na európskej pôde, je kľúčová pre rozvoj európskej a americkej ekonomiky. Síce dohoda ešte nie úplne prijatá a schválená, ale posledná rezolúcia je ďalším krokom vpred. A ja som rád, že väčšina europoslancov ju podporila.

Predseda EPP Manfred Weber počas diskusie o Grécku hovoril aj o pozícii predsedu vlády. Dobrý premiér má vytvárať pozitívny obraz o svojej krajine na európskej úrovni. Vzťahuje sa to aj na nášho premiéra?

Premiér Fico nerobí dobré meno Slovensku na medzinárodnej úrovni. Vidieť to z viacerých jeho vyhlásení, keď hovorí niečo iné doma a niečo iné na európskej úrovni. Poznáme jeho stanovisko k sankciám voči Rusku. Doma ich ostro kritizoval, na európskej pôde však nepovie nič a zahlasuje za ne. Za týmto správaním sa jasne skrýva populizmus. Podobne koná aj grécky premiér Tsipras, dokonca v posledných dňoch predviedol ukážkový príklad populizmu.

V čom presne?

To, akým spôsobom vyhlásil referendum a dezinterpretuje európske dianie v Grécku je vrchol populizmu. Na pôde europarlamentu síce hovorí, že príjme plán, ktorý navrhli tunajšie inštitúcie, ale zatiaľ k tomu nedošlo. Doma pritom voličom odporúča nehlasovať za reformy, o ktorých, mimochodom, hovorí, že treba robiť. Poučenie Grécka je veľmi silné v tom, že populizmus je cesta do slepej uličky. Nezodpovednosť škodí ľuďom a najmä čas, ktorý premrhali je veľmi drahý.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Grécky premiér sa odvolával na zložitosť rokovania, pri ktorých musí jednať s tromi inštitúciami – Komisia, Parlament a Rada. Má „európska trojka“ jednotný prístup ku Grécku? Parlament na niektorých rokovaniach prítomný nebol.

Parlament naozaj nebol prítomný na poslednom zasadnutí. Mnohí to kritizovali a myslím, že mali pravdu. Mal by tam byť, ale treba povedať, že názor všetkých troch inštitúcií je jednotný. Premiér Tsipras sa vyhovára, že jednania sú zložité, pozná mechanizmus a pravidlá, aké sú platné. Musí jednať s tými, ktorí mu požičiavajú peniaze a financujú jeho pôsobenie. Sú to Medzinárodný menový fond, medzinárodní veritelia. Momentálne sú to oni, kto znáša dôsledky  za nezodpovednosť gréckej vlády.

Alexis Tsipras sa okrem toho odvolával aj na to, že v roku 1953 na londýnskom kongrese odpustili dlh Nemecku.

Porovnávanie katastrofy druhej svetovej vojny s nezodpovednosťou Grécka je absolútne neprimerané. Spustošená Európa po vojnových hrôzach nebola v rovnakom stave ako Grécko v posledných tridsiatich rokov, keď míňalo nad svoje pomery. Podstata ich problémov je v tom, že míňali viac ako si mohli dovoliť.

Prestúpili ste do KDH plus. V strane je pán Mikolášik a pani Záborská, ktorá je vedúcou delegácie v EPP za KDH. Znamená to vznik spolupráce medzi vami tromi?

Áno, môžem to potvrdiť. Vstúpil som do tohto projektu, pretože som došiel k presvedčeniu, že v politike sa dlhodobo nedá pôsobiť jednotlivo, politika je o spolupráci. Najmä, ak chce presadiť svoji názory. Na  mojom postavení v EPP sa však nič nemení. Od začiatku som bol v EPP a aj tam ostávam. Teraz samozrejme budeme intenzívnejšie spolupracovať s KDH na témach ako sú podpora malých podnikateľov, znižovania administratívy či TTIP. Máme spoločný základ hodnôt a ide o to, aby sme spolu viac spolupracovali.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O jac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices