Gréckeho exministra financií Varufakisa chcú postaviť pred trestný súd

ATÉNY – Bývalému gréckemu ministrovi financií Janisovi Varufakisovi hrozí súd. Žalobca najvyššieho súdu Efterpi Kutzamani totiž nariadil parlamentu, aby preskúmal sťažnosti, ktoré na neho podali súkromné osoby. Dôvodom je odhalenie tajného plánu exministra vytvoriť alternatívnu menu v prípade odchodu krajiny z eurozóny.

Kauza okolo Varufakisa môže skončiť až na súde.„Nechcela by som byť vo Varufakisovej koži,“povedala konzervatívna poslankyňa a tieňová ministerka financií Anna Asimakopolou. „Myslím, že je veľmi pravdepodobné, že skončí v súdnej sieni,“ dodala.

Varufakis má ako poslanec parlamentu imunitu pred súdnym stíhaním. Žalobca ale svojimi krokmi vydláždil cestu k tomu, aby parlament odsúhlasil vytvorenie osobitného výboru, ktorý by obvinenia preskúmal a exministra  poslaneckej imunity zbavil.

Niekoľko obvinení

The Guardian, s odvolaním sa na súdne zdroje, uvádza v súvislosti s Varufakisom ako možné mnohé trestné činy – od zanedbania povinností až po zosnovanie zločineckej skupiny.

Bývalý minister čelí niekoľkým žalobám, napríklad z velezrady, aj keď právni experti tvrdia, že ju bude veľmi ťažké dokázať. Ďalšie obvinenie prichádza od starostu mestečka Stylida a predsedu strany Teleia, ktorý exministra obviňuje z ohrozenia štátu.

Plán B

Varufakis čelí aj žalobe za takzvaný „Plán B“, teda vytvorenie paralelného platobného systému v prípade, ak by zlyhal bankový systém v krajine.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Päťčlenný tím teraz pre plánovanie paralelného systému čelí obvineniu z účasti v zločineckej organizácii.

Na jeho čele stál známy americký ekonóm James K. Galbraith, ktorý Varufakisovi pomáhal až do jeho nedávnej rezignácie. Ten sa mal podľa plánu nabúrať do databázy gréckeho daňového systému.

Správy o údajnom založení plánu vyvolali rozpaky v ľavicovej strane Syriza, v ktorej Varoufakis stále funguje. „O Varufakisovom pláne sa nikdy nerokovalo,“ povedal gréckym médiám námestník gréckeho ministra financií Dimitrisa Mardarsa.

Opozičné strany ale vládu vyzvali, aby celú vec preverila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices