Dôvera v EÚ opäť vzrástla, toto si o nej myslia Slováci

Dnes vyšli výsledky jarného prieskumu Eurobarometer. Uskutočnil sa od 16. do 27. mája 2015 a oslovených bolo 31 868 respondentov z jednotlivých členských štátov EÚ a kandidátskych krajín.

Výsledky ukazujú, že pozitívny obraz  EÚ a dôvera v EÚ od novembra minulého roka vzrástli.

Pozitívny obraz EÚ vzrástol z 39 % v novembri minulého roka na 41 % v máji 2015. Dôveru v EÚ má 40 % opýtaných.

Ako hlavnú výzvu, ktorej EÚ v súčasnosti čelí vnímajú občania EÚ prisťahovalectvo.Vyjadrilo sa tak 38% respondentov. Ekonomickú situáciu vníma ako výzvu 27% a nezamestnanosť 24% všetkých opýtaných.

Prisťahovalectvo je najčastejšie uvádzanou výzvou v 20 členských štátoch, najviac na Malte (65 %) a v Nemecku (55 %).

Pretrváva silná podpora priorít súčasnej Euróspkej komisie.  Napríklad v rámci EÚ viac ako 59% respondentov súhlasí s tým, aby boli verejné financie použité na stimuláciu súkromných investícií na úrovni EÚ. 72% Európanov podporuje spoločnú energetickú politiku členských štátov EÚ.

Väčšina občanov považuje jednotný trh (voľný pohyb osôb, tovaru a služieb v rámci EÚ) za jeden z najväčších úspechov EÚ (57 %), takmer rovnaké percento ako mierové vzťahy medzi členskými štátmi (55 %).

Ako sa vyjadrili Slováci?

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Dôvera v Európske inštitúcie na Slovensku narastá. Dôveru v EÚ vyjadrilo 48%respondentov, na jeseň 2014 to bolo 40%. Tu sme na tom lepšie ako európsky priemer, ktorý je 40%. 75% opýtaných sa cíti byť aj občanom Európskej únie, 55% sa vyjadrilo, že pozná svoje práva, ktoré vyplývajú z občianstva EÚ.

Za najpálčivejšie problémy pre svoju krajinu považujú slováci nezamestnanosť – 57%, hospodársku situáciu a problematiku zdravotného a sociálneho zabezpečenia – 24%, rastúce ceny, infláciu a životné náklady pokladá za pálčivé – 21% opýtaných.

Čo sa týka celej Únie, Slováci pokladajú za najzávažnejšiu problematiku migrácie – 35%, stav verejných financií členských štátov – 25% a nezamestnanosť  – 24%.

O ram

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices