Brusel zvýšil pomoc pre Sudán o 4 milióny eur

Európska komisia dodatočne oznámila 4 milióny eur pre Sudán, čím sa celková pomoc Európskej komisie pre túto krajinu v roku 2015 vyšplhala na 32 miliónov eur. Nové financovanie bolo schválené predovšetkým kvôli nárastu utečencov z južného Sudánu a vnútorne vysídlených osôb v Sudáne.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízový manažment je Christos Stylianides. Ten k tejto situácii uviedol: Humanitárna situácia sa v Sudáne zhoršuje každým dňom. V Darfúre a Južnom Kordofáne v okolí Modrého Nílu potrebuje pomoc až 5,4 milióna ľudí. Rastúci počet utečencov ešte sťažuje už aj tak dosť krehkú situáciu.“

Dodal tiež, že je Európska únia odhodlaná pomôcť, aj napriek značne obmedzenému prístupu pracovníkov humanitárnej pomoci k ľuďom v núdzi kvôli nebezpečenstvu, ktoré v Sudáne panuje, ale aj kvôli nedostatočne rozvinutej infraštruktúre. Je nutné urýchlene zaistiť bezpečnejšie pracovné prostredie pre humanitárnych pracovníkov. Len tak môžu pokračovať vo svojej práci a zachraňovať životy ľudí,“ povedal.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Finančná podpora by mala byť investovaná do najnaliehavejších životných potrieb ľudí, okrem iného potravín, vody, hygieny, či zdravotníctva. V súčasnosti sú vysídlené asi 3 milióny občanov. Ľudia trpia vysokou úrovňou podvýživy a chýbajú tam aj základné verejné služby. Humanitárnu pomoc potrebuje až pätina obyvateľstva Sudánu.

O vik

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices