Francúzsko ženie Európska komisia pred súdny dvor! Kvôli štátnej pomoci

Európska komisia posiela Francúzsko pred Európsky súdny dvor kvôli tomu, že nesplnilo prinavrátenie nezlučiteľnej štátnej pomoci, ktorá sa týkala leteckej spoločnosti Ryanair a jej dcérskej spoločnosti Airport  Marketing Services, ktoré Francúzsku poskytli letiská Pau, Nîmes a Angouleme.

V rozhodnutí Komisie sa píše, že Francúzsko musí obnoviť takmer 10 miliónov eur z nezlučiteľnej štátnej pomoci. Letecké spoločnosti totiž na základe zmluvných a obchodných dohôd s letiskami neplatili náklady na fungovanie letísk v takej výške v akej by mali. Na základe toho Komisia usúdila, že došlo k narušeniu hospodárskej súťaže a k neodôvodnenej ekonomickej výhode spoločnosti.

V súčasnosti dostupné informácie hovoria o tom, že sa francúzskej vláde nepodarilo získať späť financie nezlučiteľnej pomoci v stanovenej štvormesačnej lehote. Orgány francúzskej vlády zaslali príslušné požiadavky na platbu, ktorá však podľa vnútroštátneho práva nie je vynútená. Podľa ustanovenia francúzskeho práva sa v prípade akýchkoľvek námietok platba automaticky pozastaví, čo je v rozpore s Európskym súdom pri vykonávaní rozhodnutí a vymáhaní zo strany členských štátov.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Cieľom rozhodnutia Komisie je predovšetkým zabezpečiť plné uplatňovanie svojich rozhodnutí o štátnej pomoci. Spoločnosť Ryanair tiež apelovala na dve z troch rozhodnutí Komisie pred Súdnym dvorom.

O vik

Odporúčame pozrieť

Komisia schválila štátnu pomoc od siedmich členských štátov vo výške 6,9 miliardy eur na podporu vodíkovej infraštruktúry

Komisia schválila na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci tretí dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu …

Consent choices