VIDEO: Toto čaká europarlament po letných prázdninách! Grécko aj TTIP

Po tom ako sa skončí leto sa poslanci Európskeho parlamentu chystajú rokovať o viacerých témach.  Jednou z najdôležitejších bude už štandardne Grécko. Opäť sa otvorí téma TTIP, ktorej mechanizmus súkromnej arbitráže bol zamietnutý. Okrem iného sa budú poslanci venovať migrantom či stále sa rozvíjajúcemu ekologickému poľnohospodárstvu.

Bolo otázne či sa Grécku podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi a zostať v eurozóne. Na posledné plenárne zasadnutie pred letným voľnom si poslanci parlamentu pozvali gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Dosiahnutú dohodu schválil aj grécky parlament. Komplikovanú, no predovšetkým zložitú situáciu chcú poslanci monitorovať, niektorí z nich žiadajú prehodnotenie tohto projektu.

TTIP – transatlantická obchodná a investičná dohoda sa vyhýbala zrušeniu už viackrát. Odstránenie regulačných bariér v celej škále oblastí – potraviny, výroba, doprava – by mohlo stimulovať ekonomiku EÚ o 120 miliárd eur, ktoré predstavujú 0,5 % HDP. TTIP by tiež pomohla vytvoriť nové pracovné miesta. Podľa kritikov dohody by ale zmeny na pracovnom trhu mohli len zvýšiť nezamestnanosť, znížiť európske štandardy a viesť k silnejšej privatizácii. Jednou z najväčších prekážok bol mechanizmus súkromnej arbitráže, kde by európske vlády mohli byť žalované súkromnými investormi. Poslanci tento mechanizmus zamietli, no zatiaľ sa nevie, ako bude v budúcnosti vyzerať.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Pred Súdom pre ľudské práva v Štrasburgu sa zišli občania, ktorí dokazovali solidaritu s tisíckami migrantov, ktorí zahynuli v Stredozemnom mori pri snahe dostať sa za hranice EÚ. Situácia podnietila snahy poslancov riešiť migračnú krízu. Problém sa ukázal pri presunutí 40 000 migrantov, ktorí sa nachádzajú v Taliansku a Grécku do iných štátov, a tiež 20 000 utečencov z krajín tretieho sveta. Ďalšie detaily ešte nie sú jasné, no schválených bolo 69,6 milióna eur na financovanie Frontex-u.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices