Liberáli by dali migrantov do kasární, podľa Galka ich tam môžu strážiť

BRATISLAVA – Riešením pre migrantov sú vojenské kasárne, ktoré armáda už nepotrebuje. Vyhlásil to podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko. Exminister obrany tvrdí, že treba rešpektovať výsledky referenda v Gabčíkove. Jeho obyvatelia v referende odmietli ubytovanie migrantov v miestnom tábore.

Slovensko má dočasne prijať päťsto utečencov z Rakúska. Podľa Galka sú bývalé vojenské priestory mimo zastavaných území obcí ideálne.

SaS: Kasárne postrážime

Aj preto, že v kasárňach sa dajú žiadatelia o azyl strážiť, aby nedošlo k stretom s obyvateľmi. „Na všetkých miestach môžu byť vojaci, ktorí vedia žiadateľov o azyl ochrániť pred kýmkoľvek, ale aj naopak,“ poznamenal.

Obyvatelia Gabčíkova, kam majú migranti v auguste prísť, v nedeľu v miestnom referende zriadenie utečeneckého tábora odmietli.„Sme presvedčení, že vôľu občanov Gabčíkova je potrebné rešpektovať,“ poznamenal Galko.

SaS navrhla hneď tri vojenské priestory, kam by všetkých päťsto alebo aspoň prevažná časť utečencov z Rakúska mohla prísť. Ide o Vojenský výcvikový priestor Lešť prípadne Vojenské zariadenie Tatranské Matliare, ktoré je oplotené, mimo obce, má kapacitu tristo postelí a je dlhodobo prázdne. „K určitým úpravám by prísť muselo,“ poznamenal Ľubomír Galko.

Posledným miestom je Vojenské rekreačné zariadenie Smrekovica, ktoré je hlboko v lese a má kapacitu 99 postelí. Kapacitu v Tatranských Matliaroch i v Smrekovici je možné podľa jeho slov zväčšiť. „Smrekovica je pripravená prijať ľudí,“ doplnil.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Pomoc od Fica

Prípadné náklady sa budú presúvať len medzi orgánmi štátnej správy, a teda ministerstvom vnútra a obrany, poznamenal Galko. Určite však podľa neho existujú aj iné vojenské priestory, napríklad kasárne, ktoré sú mimo zastavaných zón a je jednoduché ich strážiť.

„Tento náš návrh je príspevkom a pomocnou rukou vláde Roberta Fica k tomu, aby bolo bezpečnosť možné za súčasnej situácie zaistiť v čo najväčšom rozsahu a zároveň rešpektovať vôľu obyvateľov Gabčíkova,“ dodal Galko.

Vláda podľa jeho slov komunikáciu s Gabčíkovom nezvládla a úplne sa na ňu vykašlala. Ako povedal, „informovali len cez médiá úplne chaoticky, výsledkom je referendum a jeho výsledok je zlyhaním vlády Roberta Fica.“

Obyvatelia Gabčíkova odmietli utečencov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora. Proti hlasovalo 96,67 percenta občanov, teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices