nemecko

Moderátorka vo vysielaní podporila utečencov, zožala vlnu hejtu

BERLÍN – Moderátorka Anja Reschke komentovala jazyk, ktorým odporcovia imigrácie častujú utečencov. Obvinila ich, že podnecujú nenávisť a sú zodpovední za útoky na cudzincov. Vlna agresívnych nenávistných komentárov sa okamžite zosypala aj na ňu.Reschke vyjadrila pobúrenie, že v spoločnosti sa publikovanie rasistických názorov pod skutočnými menami stalo akceptovaným, píše britský denníkThe Guardian.„Donedávna sa títo komentátori schovávali za pseudonymami, teraz sú ich názory publikované pod pravými menami,“ povedala.„Zrejme to už nie je hanaba, práve naopak. Reakciou na frázy ako „špinavá háveď by sa mala utopiť v mori“ zožnú nadšený úspech a dostanú veľa lajkov,“ dodala.

„Ak ste boli doposiaľ iba rasistický nímand, je jasné, že sa zrazu cítite výborne,“povedala vo svojom dvojminútovom pravidelnom televíznom komentári.

Na internete

Len niekoľko minút po odvysielaní sa začal záznam šíriť internetom. Vo štvrtok popoludní ho videlo viac ako deväť miliónov ľudí, získal viac ako 250 tisíc lajkov, 20 tisíc komentárov a zdieľalo ho viac ako 83 tisíc fanúšikov na Facebooku.

Reschke v komentári tvrdila, že internetový hejt spustil procesy skupinovej dynamiky, ktoré viedli k „nárastu pravicových extrémistických činov“.

Slušných Nemcov vyzvala, aby sa verejne postavili proti nenávisti: „Ak nie ste toho názoru, že všetci utečenci sú príživníci, ktorí majú byť pozabíjaní, upálení, alebo patria do plynu, mali by ste otvoriť ústa a verejne sa za to postaviť,“ vyhlásila.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Názory

Jej výzva prišla deň po tom, čo šéf spravodajskej služby Hans-Georg Maassen varoval, že malý počet pravicových extrémistov môže vyvolať eskaláciu násilia.

Komentáre a reakcie na sociálnych sieťach na vyjadrenie Reschke boli väčšinou pozitívne. No jej stanovisko vyvolalo aj predvídateľnú vlnu nenávistných reakcií. Na Twitteri sa objavil názor, že „radšej byť nacistom na ulici ako cudzím sociálnym vyžieračom“. Iní obvinili Reschke, že sa snaží potlačiť slobodu prejavu.

Nemecko momentálne očakáva príchod dvojnásobného počtu migrantov. Oproti 200 tisíc, ktorí prišli v minulom roku, by tento rok malo do krajiny prísť až 450 tisíc utečencov. V niektorých častiach Nemecka už preto stúpa napätie.

V prvej polovici tohto roka zaznamenali dvesto útokov na žiadateľov o azyl, vrátane 150 podpaľačských či iných útokov, ktoré zničili utečenecké ubytovne.


ZDROJ: YouTube/ARD

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices