Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa 2015

USA

„Americký Federálny rezervný systém po minulotýždňovom zasadnutí svojich predstaviteľov uviedol, že prvé zvýšenie úrokových sadzieb v krajine, od roku 2008, je možné už v septembri tohto roka, nakoľko americká ekonomika a trh práce sa naďalej posilňujú“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Fed zároveň informoval, že jeho predstavitelia cítia, že americká ekonomika prekonala spomalenie z prvého kvartálu a mierne rastie. Deje sa tak aj napriek spomaleniu v energetickom sektore a prekážkam, ktoré prichádzajú zo zahraničia. Banka zároveň poukázala na solídny rast pracovných miest v uplynulých mesiacoch. Fed však neposkytol jasný signál týkajúci sa plánu zvyšovania úrokových sadzieb. Banka informovala, že chce vidieť ďalšie zlepšenie na pracovnom trhu. Zároveň potrebuje získať väčšiu istotu, že nízka miera inflácie sa bude zvyšovať smerom k dvojpercentnému strednodobému inflačnému cieľu. Piatkové údaje týkajúce sa indexu pracovných nákladov však zvyšovaniu sadzieb veľmi neprajú. Podľa tohto indexu rástli mzdy v 2. kvartáli 2015 najpomalšie od roku 1982. Tento vývoj by mohol zvýšenie sadzieb oddialiť.

EUROZÓNA

Medzinárodný menový fond [MMF] prognózuje, že ekonomika eurozóny v tomto roku vzrastie o 1,5 % a v budúcom o 1,7 %, ale jej strednodobý potenciál rastu je iba na úrovni 1,0 %. ECB bude podľa fondu musieť svoj program tlačenia nových peňazí realizovať dlhšie, ako plánovala. Inflácia v eurozóne by mala podľa neho v budúcom roku stúpnuť na 1,1 % z tohtoročnej nulovej úrovne. Vo výročnej správe o ekonomike eurozóny však uviedol, že strednodobý výhľad je utlmený, keďže chronický nedostatok dopytu, poškodené bilancie firiem a bánk a slabá produktivita naďalej brzdia zamestnanosť a investície. Podľa MMF eurozóna potrebuje očistiť bilancie svojich bánk, aby ich povzbudila poskytovať úvery. Dôležitou oblasťou v eurozóne sú štrukturálne reformy, v ktorej sa podľa jedného z predstaviteľov fondu eurozóna omeškáva.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

NEMECKO

Podľa predbežných údajov medziročná inflácia v najväčšej európskej ekonomike podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien [HICP] v júli stagnovala na úrovni 0,1 %. Údaje ukázali, že ceny energií sa oproti júlu minulého roka výrazne znížili. Inflácia v Nemecku tak zostala hlboko pod úrovňou 2 %, ktorú sa v rámci celej eurozóny snaží dosiahnuť ECB. Banka uplynulý týždeň ale vyjadrila presvedčenie, že jej opatrenia fungujú a ceny sa pravdepodobne začnú zvyšovať v závere tohto roka.

GRÉCKO

Atény v súčasnosti rokujú s Európskou komisiou a Medzinárodným menovým fondom [MMF] o núdzovej pomoci do sumy 86 mld. EUR. Pôjde už o tretiu zahraničnú pomoc Aténam od roku 2010. Grécko pravdepodobne bude chcieť v rámci prvej tranže núdzových úverov od zahraničných veriteľov v auguste dostať 24 mld. EUR. Informoval o tom denník Avgi, ktorý je blízky vládnej ľavicovej strane Syriza. Podľa denníka sa z tejto prvej tranže použije 10 mld. EUR na úvodnú rekapitalizáciu gréckych bánk, 7,2 mld. EUR na splatenie preklenovacieho úveru od EÚ, 3,2 mld. EUR na splatenie gréckych dlhopisov, ktoré vlastní ECB, a na ďalšie splátky.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices