ZŠ Tajovského
ZŠ Tajovského, Senec. PHOTO: BSK.

Za eurofondy a krajské dotácie obnovili v Senci školu, škôlku aj námestie

V Senci zrekonštruovali základnú školu, škôlku aj verejné priestranstvo za eurofondy aj za dotácie od Bratislavskej župy. Projekty boli dnes v rámci župného štvrtka skontrolovať podpredsedníčka BSK Gabriella Németh a primátor mesta Karol Kvál. Mesto Senec patrí medzi najúspešnejšie samosprávy v realizácií projektov, na ktoré sú čerpané eurofondy v rámci Operačného programu Bratislavský kraj.

Za 492 600 € z eurofondov sa podarilo zmodernizovať materskú škôlku na Košickej ulici v Senci, ktorá už bola v zlom technickom stave. Zateplila sa fasáda budovy, vymenil sa odkvapový systém, pribudla nová nadstavba s dvoma triedami. „Táto škôlka má zhruba 50 rokov. My sme pristavili celú prístavbu a nadstavbu a vytvorili sme 30 miest pre detičky a šesť pracovných miest pre našich ľudí. Vlani sme vytvorili okrem tohto ďalších 90 a ďalších 20 miest a stále máme 150 detí neprijatých. Budeme pracovať ďalej,“ priblížil primátor mesta Karol Kvál. „Prístavba aj nadstavba boli zrealizovaná z Operačného programu Bratislavský kraj a čo sa týka vybavenia, tam sme použili financie z nášho projektu Naša škôlka – náš kraj vo výške 5000 €. Čiže máme jeden veľmi pekný priestor pripravený aj zvonka aj zvnútra, aby detičky mohli nastúpiť,“ doplnila vicežupanka Gabriella Németh. Priestory nadstavby majú plastové okná s izolačným dvojsklom, nové rozvody zdravotechniky, elektroinštalácie a ústredného kúrenia napojené na existujúce rozvody. Na prepravu stravy  na poschodie je  postavený malý nákladný výťah. Súčasne sa zrevitalizoval školský dvor, kde pribudlo 16 nových hracích prvkov pre deti a trávnatá dopadová plocha.

Základná škola J. G. Tajovského v Senci má už viac ako 50 rokov a navštevuje ju 1200 žiakov. Na jej rekonštrukciu získalo mesto nenávratný finančný príspevok 577 400 € z eurofondov z Operačného programu Bratislavský kraj. Budova je zateplená, čím sa zníži aj energetická náročnosť, zrekonštruované sú aj sociálne zariadenia, jedáleň, inžinierske siete a kanalizačný systém.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

V rámci Operačného programu Bratislavský kraj je zrevitalizované aj verejné priestranstvo v centrálnej zóne Senca za 220 196 €. Pribudli nové chodníky a spevnené plochy s bezbariérovou úpravou, parkový mobiliár – 22 parkových lavičiek, 21 odpadkových košov, 8 stojanov na bicykle, obnovená je verejná zeleň a tiež doplnená výsadbou listnatých a ihličnatých drevín a rôznych druhov okrasných kríkov. Obyvatelia a návštevníci môžu využívať aj nové multifunkčné ihrisko pre basketbal, volejbal či tenis, deti sa zas môžu hrať na vynovenom detskom ihrisku s viacfunkčnými zostavami, hojdačkami, kolotočom či fitnes preliezačkou. Okrem toho je zrekonštruované aj verejné osvetlenie. „Veľmi ma teší, že sme mohli pomôcť mestu Senec tak isto ako pomáhame všetkým okresom v našom kraji. Veľmi si pochvaľujú najmä mamičky s malými deťmi vynovenie verejného priestoru,“ dodala vicežupanka Gabriella Németh, ktorá je zároveň seneckou mestskou poslankyňou.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices