Komisia poskytne 6 miliónov eur pre Líbyu. Stylianides vyzýva k zastaveniu útokov

Európska komisia prispeje finančným balíkom vo výške 6 miliónov eur na splnenie najnaliehavejších potrieb ľudí postihnutých konfliktom v Líbyi. Financie majú pokryť potreby prisťahovalcov, utečencov, ale aj žiadateľov o azyl.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides povedal: Európska únia neopustí ľudí v Líbyi, ktorí trpia kvôli konfliktom. Poskytneme nestrannú a neutrálnu humanitárnu pomoc, ktorá je v súčasnosti veľmi potrebná. Vyzývam všetky strany konfliktu, aby zastavili útoky na civilistov a na civilné infraštruktúry, do ktorých patria aj nemocnice a školy. Musíme zabezpečiť okamžitý, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci všetkým ľuďom v núdzi.“

Nové financie majú poskytnúť predovšetkým predmety ako kuchynské súpravy, prikrývky či matrace, ktoré ľudia potrebujú, ale majú tiež zabezpečiť zdravie a ochranu najzraniteľnejším osobám, teda deťom, chorým ši starým ľuďom.  Okrem iného môže byť časť príspevku zúročená aj humanitárnymi organizáciami na posúdenie situácie, čo môže viesť k zlepšeniu ich reakcií na priame potreby obyvateľov.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Počas krízy, ktorá eskalovala pred rokom uvoľnila Komisia zatiaľ 8,76 miliónov eur na podporu OSN, medzinárodných organizácií a tiež medzinárodných mimovládnych organizácii, ako reakciu na humanitárne potreby obyvateľstva Líbye. Konflikt mal totiž výrazný vplyv na ich život. Nedostatok zdravotníckeho materiálu, vysídľovanie, ale aj narúšanie základných služieb a komunikácií viedli k zlej životnej úrovni v oblasti. V súčasnosti sa ľudia vedia len ťažko dostať aj k základným potrebám ako voda, jedlo či k pohonným hmotám.

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices