V Grécku stále prekvitajú daňové úniky aj podvody s pokladňami

ATÉNY – Hoci sa Grécko potýka s obrovským zadĺžením, s pocitom zodpovednosti to u tamojších daňových poplatníkov príliš nerobí. Ako na svojich stránkach uvádza denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, nedávna kontrola ukázala, že daňové úniky a podvody s registračnými pokladňami nie sú ničím výnimočným.

Počas previerok, pri ktorých sa úrady na prelomu júla a augusta zamerali na 5 264 firiem a ľudí na voľnej nohe, zistili 1 089 daňových hriešnikov. „Daňové úniky kvitnú bohužiaľ ďalej,“ citovala agentúra DPA nemenového vysoko postaveného úradníka ministerstva financií v Aténach.

Prípady vzbudili pozornosť

Niektoré prípady vzbudili pozornosť. Istá nezamestnaný napríklad nedokázal vysvetliť, ako si na účet dokázal vložiť viac ako 937 000 eur. Majiteľ firmy prevádzkujúcej taxislužbu zase úradom nenahlásil, že predajom taxíkov zarobil 5,7 miliónov eur.

Množstvo majiteľov obchodov vraj taktiež používaj registračné pokladnice. Vydávajú síce bloky, ale nikde nie sú registrované. Niekoľkokrát počas dňa ale obchodníci pripoja naozajstnú registračnú kasu.Vykazujú tak len minimálne tržby.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Napadli inštruktorov

Miestni ľudia sa v jednej dedine na ostrove Rhodos vrhli na trojicu úradníkov, ktorí počas dedinskej slávnosti kontrolovali poctivosť obchodníkov. Inšpektorom pomáhala polícia.

Grécko si od roku 2010 vyjednalo u medzinárodných veriteľov už tri záchranné programy, podmienky poskytnutia toho tretieho dojednáva v týchto dňoch. Prvé dva programy boli v celkovom objeme asi 240 miliárd eur. Krajina je ale aj tak na pokraji štátneho bankrotu. Tretí program by mohol byť v objeme až 86 miliárd eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices