Mini-Erasmus expanduje do zahraničia. Chceme, aby sa stal celoeurópskym, hovoria jeho autori

 

Minulý rok sa Slovensku predstavil projekt, ktorý pomohol množstvu žiakom stredných škôl odpovedať na otázku “čo po maturite?” Hovoríme o projekte Mini-Erasmus z dielne občianskeho združenia Future Generation Europe.

Mini-Erasmus sa zorganizoval minulý školský rok dva krát. Prvý krát za účasti 110 žiakov, druhý krát za účasti dokonca 250 žiakov. Zapojili sa stredné a vysoké školy z celého Slovenska. Všeobecne sa očakáva, že projekt bude pokračovať v ďalšej jesennej edícií. Je to však naozaj pravda? Na budúcnosť projektu sme sa spýtali autorov Matúša Jarolína a Tomáša Hajduška.

Posledný rok ste priniesli projekt Mini-Erasmus ako úspešnú novinku, budete v ňom pokračovať aj naďalej?

Matúš: Dokedy na to budú podmienky a dopyt, budeme sa vždy snažiť realizovať tento projekt. Dokonca už v priebehu registrácie na najúspešnejší Mini-Erasmus v marci, sme zaregistrovali veľký záujem od ďalších škôl. Žiaľ, nedalo sa im vyhovieť pretože týždne pred realizáciou sú naozaj komplikované zohľadniť požiadavky vysokých škôl a stredných škôl. Bol skvelý pocit, že projekt si buduje takto svoju značku.

Tomáš: Radi by sme teraz otvorili registráciu stredných škôl skôr a v čo najväčšom možnom počte. V minulých prevedeniach stredné školy zapojené do projektu kopírovali systém, ktorý sme zaviedli v projekte EuroSchool. To bolo jednoducho preto lebo Mini-Erasmus bol súčasť EuroSchool. Teraz je však tento projekt úplne niekde inde a sme sebavedomí v tom, že má dostatočnú značku aby sa odpromoval čo najviac sám.

Kedy plánujete realizovať ďalšiu edíciu?

Matúš: Takmer určite na jeseň, pravdepodobne v Novembri. Toto je vždy komplikovaná záležitosť, pretože nemôžeme organizovať projekt príliš skoro a taktiež nie príliš blízko sviatkov. Zohľadňujeme tu dostupnosť vysokoškolákov, rozvrhy, stužkové, dozvuky žiakov. Skoro určite nevyhovieme všetkým.

Matúš Jarolín

Na aké novinky sa môžu žiaci na jeseň tešiť?

Tomáš: Predovšetkým máme know-how, vieme čo funguje, čo nefunguje. Na tom vieme stavať. Rozprávali sme sa o tom často – máme radi projekt v ktorom sú ľudia aktívnejší a nesedia celý čas pasívne. Ak si čitatelia pamätajú pondelok a utorok na Mini-Erasme v Bratislave, tieto dni môžu očakávať niečo podobné. Hľadáme taktiež spôsoby ako skrátiť niektoré body programu.

Matúš: Okrem toho chceme počúvať nápady od bývalých účastníkov. Logicky, keď niekoho baví počúvať inšpiratívnych ľudí, tak sa pokúsime urobiť viac takého programu než nechávať ľudí drepovať za STUčkou. Ono Mini-Erasmus je vlastne služba a my sa túto službu snažíme vylepšovať. Veľmi nám záleží na spätnej väzbe od žiakov. Radi by sme ale pridali niečo nové. Všetko to však závisí od rozpočtu a času, ktorý na to budeme mať čas vynaložiť. Je pravda, že väčšina interného tímu skončila školu a máme čas venovať sa tomu jedine pri zamestnaní. Úprimne to bolo jedno z ohrození projektu, no entuziazmus vyhral.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Ako sa chcete vyrovnať s týmto problémom?

Matúš: Na konci dňa je to o time managemente a príprave všetkého včas. Preto všetko usilovne riešime vlastne bez prestávky od konca minulého akademického roka. Samozrejme, budeme potrebovať posily a preto čoskoro chceme vyhodiť výberové konanie do tímu čisto pre Mini-Erasmus. My budeme radi ak sa nájde ktokoľvek, kto bude mať chuť pomôcť projektu. Práce je naozaj veľa a neradi by sme obetovali kvalitu. Na tej si zakladám.

V predchádzajúcich rozhovoroch ste spomínali záujem zo zahraničia.

Tomáš: Asi od začiatku leta riešime intenzívne Poľsko, Česko, Rakúsko a Grécko. Myslím, že o prezentácií v Rakúsku je možné dočítať sa aj na našom blogu. Momentálne je pokojnejšie obdobie. Snažíme sa spraviť prieskum trhu, či to v daných edukačných systémoch bude mať význam. Bližšie kroky podnikneme v septembri. Naším cieľom je vytvoriť národný Mini-Erasmus v každej z týchto krajín teraz v septembri.

Matúš: Hej, chalani, ktorí vedú pozíciu u nás v organizácií pozície International officer sa pripravujú na komunikáciu v týchto krajinách. Pre nás je to niečo nové samozrejme. Pracovať na projektoch s krajinami, kde je iná mentalita je výzva. Myslím, že ale najreálnejšie to je samozrejme v Česku. V princípe tu chceme postupne a pomaly replikovať to čo bolo minulý rok na Slovensku a vybudovať v týchto krajinách sekcie našej organizácie.

Tomáš Hajdušek

Takže slovenskí študenti sa nebudú môcť ísť pozrieť do zahraničia?

Matúš: Práve naopak! My chceme vytvoriť sieť a tá má byť prepojená na všetkých leveloch. Ako som spomínal tento projekt je služba a my ju najprv musíme otestovať na trhu. Preto jeseň je čisto národná a jar plánujeme riešiť aj s tzv. International Mini-Erasmus (IME). Tu bude cieľ hlavne spoznať novú krajinu a porovnať edukáciu. IME je samozrejme aj logisticky náročnejší.

Okrem Mini-Erasmus ako organizácia realizujete aj iné projekty. Aké máte s nimi plány?

Tomáš: Momentálne okrem Mini-Erasmus realizujeme predovšetkým mentorský projekt Lead Up. Okrem toho trávime veľa času cez leto prípravou dvoch nových projektov ladených skôr pre vysokoškolákov. Chceme veci začať zverejňovať v septembri.

Ďakujeme za rozhovor! Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices