Brusel posiela do Tuniska desiatky miliónov EUR, na podporu demokracie

Európska únia prijala prvú časť ročného balíka pomoci  určenému Tunisku, v celkovej výške 116.8 milióna eur. Jeho cieľom je posilniť bezpečnostného sektora a na podporu sociálno-ekonomického a regionálneho rozvoja.

Vysoká predstaviteľka pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogherini povedala: „Silné a demokratické Tunisko je životne dôležité pre stabilitu európskeho susedstva. Posilnenie partnerstva je najvyššou prioritou pre EÚ,  čoho jasným dôkazom je aj rýchle prijatie tohto prvého balíka pomoci EÚ pre Tunisko. Naším spoločným záujmom je, aby  Tunisko zostalo príkladom demokracie a to nielen pre tuniský ľud, ale aj zvyšok regiónu.“

Prijatie pomocného balíka schválili europoslanci  na a zasadnutí Rady pre zahraničné veci, kde rokovali s tuniským premiéroch Habibim Essidom o hrozbách, ktorým čelia krajiny v regióne.

Johannes Hahn, komisár pre vyjednávanie ESP a rozšírenie, komentoval: „ Rozhodnutie EÚ ukazuje ochotu poskytnúť trvalú podporu Tuniska pri procese konsolidácie a prechodu k demokracii. Rýchle prijatie 116.8 miliónového podporného balíčka je jasným signálom, že sme odhodlaní podporiť nášho kľúčového partnera  v dôsledku nedávnych teroristických útokov. EÚ ukázala, že je schopná reagovať rýchlo v náročných situáciách.“

Od roku 2011 Európska únia trvale podporuje Tunisko v prechode k demokracii a zvýšila svoju finančnú pomoc krajine. Po nedávnych teroristických útokoch v Tunise (marec) a v Sousse (jún), EÚ ešte viac posilnila svoju podporu Tunisku.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Sociálno-ekonomické reformy a konsolidácia demokratického prechodu

Prvá časť balíčka ročnej podpory Tuniska sa skladá z programov, ktorých cieľom je:
1) podporovať sociálnoekonomické reformy
2) podporovať konsolidáciu základných prvkov demokracie
3) podporovať udržateľný regionálny a miestny rozvoj.

Okrem toho sa pomocný balíček zameria na prepojenie súkromného sektora s odbornou kvalifikáciou a zvyšovanie zamestnanosti, bezpečnosti či kultúry.

Celková finančná podpora Tuniska  bola schválená vo výške 186.8 milliónov eur.  Druhá časť pomocného balíka bude prijatá v tomto roku.

O jac

Odporúčame pozrieť

Hahn

Európska komisia predložila návrh 1,85 biliónového plánu hospodárskej obnovy EÚ

Európska komisia predložila návrh veľkého plánu obnovy. Aby sa zabezpečilo, že obnova bude rovnomerná, inkluzívna a spravodlivá …

Consent choices