Nemecku sa nepáči, že MMF sa nechce zúčastniť tretieho balíka, pretože ho považuje za neudržateľný

Nemecku sa nepáči, že MMF sa nechce (finančne) zúčastniť tretieho balíka, pretože ho považuje za neudržateľný. Preto začali aktívne hľadať spôsoby, ako by EÚ mohla MMF zagarantovať peniaze, ktoré by MMF požičal Grécku. Smiešne, absurdné, zúfalé, alebo všetko naraz? MMF naviac najnovšie odhadol, že balík by mal mať hodnotu minimálne 90 miliárd eur.

Niet sa čo diviť. Angela Merkelová je ohľadom novej dohody skeptická a pomaly ale isto začína narážať aj na opozíciu vnútri vlastnej strany. Dohoda ešte musí byť uzavretá na politickej úrovni, takže v týchto dňoch sa viacerými parlamentami preženú zaujímavé rokovania. Zatiaľ sa vždy všetci dohodli, hoci niekde až na druhý krát.

Keď je značka v problémoch, treba pridať na marketigu

Keď je značka v problémoch, treba pridať na marketigu. To platí aj o projekte Európskej únie. Podľa výpočtov britskej organizácie Business for Britain, Európska únia v roku 2014 minula na propagáciu samej seba 664 miliónov eur. Za posledných sedem rokov táto čiastka narástla o 60 %. Pritom mnohé EÚ projekty majú alokované ešte svoje vlastné výdavky na propagáciu. Časť z nej cieli aj na deti a mládež. Tá si môže napríklad prečítať milý komiks o tom, ako skupina mladých, „inšpirovaná rozpočtom EÚ“, vyrazila z Bratislavy na výlet po Európe.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Existujú aj iné svety. Niekedy hneď za hranicou EÚ

Existujú aj iné svety. Niekedy hneď za hranicou EÚ. Napríklad z takého Moldavska od novembra 2014 „zmizlo“ asi 1-1,5 miliardy dolárov z bankového systému. Nikto (aspoň oficiálne) zatiaľ poriadne nevie kde a ako. Tuší sa, že za tým stojí miestny oligarcha Ilan Shor. Tá suma predstavuje 15-20 % HDP, takže kríza je to veľká. Prakticky všetky veľké banky ostali nesolventné a hrozí im kolaps, v ohrození je dva milióny účtov v trojmiliónovej krajine. Po Cypre, Bulharsku a Grécku je to ďalšia krajina, kde ľudia okupujú bankomaty v snahe zachrániť, čo sa dá.

Stávka na zlé peniaze vie pekne bolieť!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices