Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 32. týždňa 2015

RUSKO

„Ruské hospodárstvo prejavuje známky stabilizácie po tom, ako kleslo pod tlakom západných finančných sankcií a ruských protiopatrení. Medzinárodný menový fond [MMF] ale minulý týždeň informoval, že vplyv sankcií, pokiaľ ide o prístup na zahraničné finančné trhy a nové investície do technológií bude pretrvávať“, uviedol analytický tím Poštovej banky. MMF odhadol, že bezprostredný vplyv sankcií a odvetných sankcií ubral ruskému HDP 1 až 1,5 % a v najbližších rokoch sa to zvýši až na úroveň 9 % HDP. Fond zároveň prognózuje, že zo strednodobého hľadiska bude v Rusku slabý ekonomický rast, a to približne na úrovni 1,5 % ročne. MMF predpokladá, že po tohtoročnom poklese o – 3,4 % ruské hospodárstvo v budúcom roku posilní o 0,2 %. Inflácia v krajine podľa fondu do konca tohto roka spomalí na zhruba 12 % a do konca budúceho roka na úroveň 8 %.

UKRAJINA

Ukrajinské ministerstvo financií uplynulý týždeň zaslalo skupine najdôležitejších veriteľov nový návrh na reštrukturalizáciu dlhu. Návrh má byť predmetom rokovania na najvyššej úrovni, ktoré ministerstvo zvolalo na štvrtok do Londýna. Rozhovory medzi Kyjevom a veriteľmi po viac ako štyroch mesiacoch viaznu na spore o odpis nominálnej hodnoty dlhopisov v objeme 23 mld. USD. Najnovšie návrhy Kyjeva údajne počítajú so znížením nominálnej hodnoty dlhu o 5 %, kým podľa skorších plánov Kyjeva sa malo odpísať až 40 % istiny. Ministerstvo financií v Kyjeve varovalo, že bez skorej dohody s veriteľmi zastaví splácanie záväzkov. Splátku dlhu vo výške 500 mil. USD má Ukrajina splatiť k 23. septembru.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Ekonomika Veľkej Británie sa v rokoch 2011 až 2013 zotavovala výraznejšie, ako naznačovali pôvodné údaje. Vyplynulo to z údajov britského štatistického úradu ONS. Ten revidoval údaje o hospodárskom raste a britská ekonomika tak dosiahla predkrízovú úroveň v druhom kvartáli 2013. Podľa pôvodných údajov sa to malo ekonomike podariť o tri mesiace neskôr. Pre rok 2011 úrad revidoval hospodársky rast smerom nahor o 0,4 p. b. na 2,0 %. V rokoch 2012 a 2013 bol rast vyšší o 0,5 p. b. V roku 2012 ekonomika krajina vzrástla o 1,2 % a v roku 2013 o 2,2 %. V období medzi rokmi 2011 a 2013 opozičná Labouristická strana kritizovala úsporný program premiéra Davida Camerona s tým, že vrátil ekonomiku krajiny do recesie.

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

POĽSKO

Dolná komora poľského parlamentu včera schválila vládny návrh zákona o čiastočnej konverzii hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na pôžičky v domácej mene. To budú môcť využiť niektorí dlžníci, ktorí si vzali úvery na byty a domy s výmerou neprevyšujúcou 100, resp. 150 štvorcových metrov. Pri konverzii úverov sa má uplatniť súčasný trhový kurz. Tento zákon má údajne bankám spôsobiť dodatočné náklady vo výške 9,5 mld. poľských zlotých. Podľa zverejnených informácií ešte nie je isté, či legislatívu podpíše novozvolený prezident Andrzej Duda, ktorý nastúpil do úradu vo štvrtok. Duda totiž v rámci volebnej kampane navrhoval plošnú konverziu frankových hypoték. Banky by to podľa odhadov stálo až 64 mld. PLN. Poľský hypotekárny trh eviduje úvery poskytnuté v švajčiarskych frankoch v celkovej hodnote 144 mld. PLN, čo predstavuje zhruba 8 % HDP krajiny.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices