Grécky parlament schválil nový záchranný balík

ATÉNY – Grécky parlament v piatok po celonočnom rokovaní schválil dohodu o treťom záchrannom programe, ktorý krajina dohodla so zahraničnými veriteľmi. Podľa konečných výsledkov ho podporilo 222 z 300 poslancov. Proti bolo 64 a 11 sa hlasovania zdržalo. Zvyšní traja poslanci neboli prítomní.

Dohodu o novej pomoci, s ktorou sú spojené ďalšie úsporné opatrenia, v piatok Tsipras presadil s pomocou opozície. Premiérova vládna strana Syriza má v 300-člennom zákonodarnom zbore 149 mandátov.

Časť dohodu odmieta

Časť krajne ľavicového krídla Syrizy dohodu odmieta. Proti hlasoval okrem iného aj niekdajší minister financií Janis Varufakis.

Tsipras sa v parlamente opiera celkom o 162 hlasov, vedľa poslancov Syrizy sú to ešte zákonodarcovia z hnutia Nezávislí Gréci (ANEL).

Premiér Alexis Tsipras chce podľa nemenovaného vládneho predstaviteľa na konci budúceho týždňa požiadať parlament o dôveru. Pokiaľ ju nezíska, môže to znamenať predčasné voľby.

Možné hlasovanie o dôvere by sa podľa agentúry Reuters malo konať po 20. auguste, čo je termín, do ktorého Grécko musí uhradiť splátku Európskej centrálnej banke.

Bez pôžičky

Prijatie dohody znamená, že Grécko sa zrejme vyhne ďalšej preklenovacej pôžičke od Európskej únie, kým bude na základe prijatej dohody môcť čerpať dlhodobú finančnú pomoc.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

V piatok popoludní sa v Bruseli stretnú ministri financií krajín platiacich eurom, aby o presnej podobe a objeme pomoci hovorili. Pokiaľ by grécky minister financií Euklidis Tsakalotos na rokovanie prišiel bez schválenej dohody, riešili by ministri takmer určite najmä krátkodobé financovanie Grécka.

Preklenovací úver

Pokiaľ v Bruseli dohoda o treťom programe finančnej pomoci nebude rýchlo uzatvorená, navrhuje podľa zdroja Reuters Európska komisia preklenovací úver 6,04 miliardy eur.

Približne 4,4 miliardy by boli určené na splatenie dlhu, zvyšok by bol použitý na to, aby štáty Únie s národnými menami nemuseli za pôžičku ručiť. Reuters uviedol, že Európska komisia už k poskytnutiu preklenovacieho úveru urobila patričné opatrenia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices