Jana Žitňanská: Čistiace kapsule musia byť balené po novom. Deti si ich zamieňali s cukríkmi

Od 1. júna 2015 vstúpilo do platnosti nariadenie EK č. 1297/2014, ktoré sprísňuje požiadavky na označovanie tekutých spotrebiteľských detergentov určených na pranie v rozpustnom obale na jedno použitie a požiadavky na vybavenie takýchto detergentov uzávermi odolnými proti otvoreniu deťmi.

Počet detí, ktoré sa ročne priotrávia alebo si vážne poškodia zrak má totižto rastúci trend nielen na Slovensku ale aj v ďalších krajinách EÚ ako aj v Spojených štátoch.

Podľa informácií Národného toxikologického informačného centra celkový počet nahlásených otráv (nielen kapsulami) detí stúpol z  1381 v roku 2008 na 1961 v roku 2013/percento otráv chemikáliami sa zvýšil z 33,94 % v roku 2008 na 39.7 % v roku 2013. V oboch rokoch bol najvyšší počet otrávených detí (okolo 70 %) vo vekovej skupine 0-5 rokov.

Hoci aj na u nás platí nariadenie EK z roku 2008, ktoré predpisuje, že obaly obsahujúce nebezpečnú látku alebo zmes, nesmú mať tvar ani podobu, ktoré by mohli priťahovať deti alebo vyvolať ich aktívnu zvedavosť alebo by mohli spotrebiteľov uviesť do omylu, zjavne musíme pri ochrane zdravia pristúpiť k zvýšenej bezpečnosti.

„Aj keď je na rodičoch, aby ustriehli bezpečné umiestnenie čistiacich prostriedkoch mimo dosah detí, je dôležité, aby aj samotné látky boli menej lákavé a uzavreté v nádobách s bezpečnostným uzáverom“, hovorí Jana Žitňanská, poslankyňa EP /Nova/.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Nové nariadenie obsahuje aj prechodné ustanovenie podľa ktorého sa produkty umiestnené na trh pred 1.júnom 2015 nemusia preznačiť a prebaliť a to až do 31. decembra 2015.

Po tomto termíne by sa už v obchodoch mali predávať len také kapsule na pranie alebo do umývačky, ktoré budú v nepriehľadnom vonkajšom obale, s bezpečnostným uzáverom a  varovaním o nebezpečenstve. Samotné kapsule budú obsahovať látku, ktorá v prípade kontaktu s ústnou dutinou vyvolá okamžitú repulzívnu reakciu.

„Keďže počet detí priotrávených nielen týmito kapsulami ale aj inými čistiacimi prostriedkami je stále vysoký a naše ministerstvo hospodárstva neplánuje v tomto smere žiadne zmeny, budem sa téme aj naďalej venovať v spolupráci s Komisiou, tak, aby sme zvýšili bezpečnosť uzáverov aj iných „lákavých“ domácich čistiacich prostrieskov, a tak minimalizovali prípady otravy malých detí,“dodáva europoslankyňa Jana Žitňanská.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices