Mŕtve more požiera všetko, čo mu príde pod ruku. Miznú domy, autá aj cesty

TEL AVIV – Mŕtve more sa zmenšuje a ako vodná hladina klesá, vytvárajú sa stovky kráterov, niektoré veľké ako basketbalové ihrisko. Mnohé sa spájajú s blízkymi otvormi a vytvárajú tak obrovské diery, ktoré požierajú všetko naokolo.

Klesajúca hladina odhaľuje nestabilné podložie, ktoré sa prepadá. Ochrana neexistuje a geológovia sa preto aspoň snažia včas predpovedať, kde sa zem prepadne najbližšie.

„Môžu sa vytvoriť doslova cez noc. Sú nevyspytateľné, a práve to ich robí nebezpečnými,“ hovorí enviromentalista Gidon Bromberg.

Mnohé turistické strediská uzavreli, diery totiž pohltili celé cesty, karavany, stromy.

Stovky metrov ročne

Hladina mora klesá každým rokom o jeden meter. Pokles hladiny odhaľuje doposiaľ zaplavené dno, ktorého podložie tvorí asi 30 metrov soľných vrstiev, ktoré sa tvorili tisícky rokov.

Takto odhalené dno je tak vystavené poveternostným podmienkam, tvoria sa dutiny, ktoré sa prepadávajú.

Hydrológovia hovoria až o takmer štyroch tisícoch takýchto prepadlín. Tie sa začali objavovať v 70. rokoch a každým rokom ich počet narastie o stovky.

Zaujímavé je, že sa zem prepadá len na izraelskej strane Mŕtveho mora a nie na jordánskej. Podľa odborníkov je to preto, že izraelské pobrežie je ploché a voda sa tu vyparuje oveľa rýchlejšie. V Jordánsku je, naopak, pobrežie strmé. „Ak bude hladina Mŕtveho mora klesať, situácia sa bude len zhoršovať,“ potvrdzuje izraelský inžinier Guy Dunenfeld.

Viac..  Komisia prijíma opatrenia na podporu biotechnológie a biovýroby v EÚ

Podľa Bromberga je dôvod tohto javu jasný. „Diery sú dôsledkom neprimeraného narábania s vodnými zdrojmi v regióne,“ hovorí.

Iniciatíva za záchranu

Podľa starostu tamarského regiónu Dova Litvinoffa, sa krátery prestanú tvoriť, až keď sa Mŕtve more ozdraví. To si podľa neho vyžaduje medzinárodnú iniciatívu.

Aj keď sa do toho všetci zapoja, bude podľa neho trvať desiatky rokov, kým sa napravia škody na starovekom slanom jazere, ktoré leží viac ako 400 metrov pod hladinou mora, čím sa z neho stáva najnižší bod súše.

O záchrane Mŕtveho mora sa hovorí už niekoľko rokov. Izraelský minister vnútra Silvan Šalom a jordánsky minister pôdohospodárstva Hazim Nassir podpísali dohodu o prečerpávaní vody z Červeného mora, a tak zachrániť zachrániť vysychajúci poklad.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom pondelkovom vyhlásení vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku …

Consent choices