Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková: Leto trávim na Malte, tej slovenskej

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková, ktorá v Európskom parlamente pôsobí v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov prezradila, ako trávi svoje voľné chvíle uprostred pracovného roka. Okrem toho načrtla aké aktivity ju čakajú po návrate na parlamentnú stoličku.

August je váš najvoľnejší mesiac počas celého roka. Ako ho zvyknete stráviť?

Musím povedať, že ten mesiac voľna je veľmi krátky, pretože všetko čo sa nakopí počas roka, keď som každý týždeň v Bruseli alebo v Štrasburgu si naplánujem práve na tento mesiac. U mňa nesmie počas leta chýbať klasické zaváranie uhoriek či sliviek. Som presvedčená, že tie, ktoré urobím ja, mi najlepšie chutia, a nielen mne, ale aj mojim kolegom v Európskom parlamente. Moje domáce zavárané uhorky mám v Bruseli aj v Štrasburgu, a keď ku mne niekto príde, tak ich vyberiem a ponúknem. Takí Portugalci boli prekvapení, že ešte niekto doma zavára, pretože oni sú zvyknutí všetko si kúpiť. Okrem toho si jeden týždeň vždy rezervujem na to, aby som išla k nášmu slovenskému moru. Toto leto tiež odvodňujem rodičovský dom, pretože po 50 rokoch sme mali prvýkrát v pivnici vodu, tak robím opatrenia do budúcnosti. Je treba vymeniť starú nefunkčnú kanalizáciu, odvodnenie domu a podobne. Keď sa ma niekto spýta kde trávim leto, tak s úsmevom odpovedám, že ho trávim na malte s malým m, pretože dirigujem robotníkov pri oprave omietky.

Dá sa povedať, že napriek všetkým nedotiahnutým veciam počas celého roka stíhate aj svoje koníčky?

Áno, stíham aj svoje koníčky, väčšinou je to plaváreň alebo nejaké jednodňové túry. Toto leto sa viac venujem prírode. Bola som na niekoľkých večerných posedeniach v prírode, v čase, keď sa prichádzajú pásť zvieratká. Je to skvelý relax. Pohľad na nich a ich majestátnosť, keď prichádzajú na lúku zresetuje všetok stres počas roka. Tiež som stihla prečítať už tri knihy, pretože počas roka na ne nemám čas.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Čo vás čaká najbližšie, keď sa v septembri vrátite do Parlamentu?

Už teraz sa pripravujem a mám rôzne stretnutia, pretože v novembri chcem veľkou prezentáciou v Európskom parlamente predstaviť Košice ako mesto športu. Práve v novembri majú Košice prebrať titul mesto športu, takže pri tej príležitosti chceme predstaviť aj unikátny projekt, ktorý máme v Košiciach a tou je športová materská škôlka. Okrem toho chceme predstaviť všetky športové aktivity, ktoré Košice robia. Pripravujem sa tiež na schvaľovanie Správy o mestskej mobilite a keďže som bola tieňová spravodajkyňa v našom výbore, dávala som pozmeňovacie návrhy práve pre cyklistickú dopravu. Chcela by som, aby sa v rámci mestskej mobility viac myslelo na nemotorovú dopravu a dopravu, ktorá je šetrná k životnému prostrediu, ktorou cyklistická doprava je. Musím teda dohliadnuť na to, aby sa pozmeňovacie návrhy, ktoré prešli vo výbore schválili aj v pléne Európskeho parlamentu v septembri.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Košický maratón mieru zabodoval aj na pôde Európskeho parlamentu

Slovensko a svet si túto jeseň pripomenú jubilejné 100. výročie Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v …

Consent choices