Grécko dostane ďalšie miliardy. Eurozóna schválila vyplácanie prvej časti pomoci

BRUSEL/LUXEMBURG – Ministri financií eurozóny schválili vyplácanie prvých 26 miliárd eur z nového záchranného programu pre Grécko. Oznámili to zástupcovia Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), prostredníctvom ktorého peniaze poskytnú. Vďaka tejto sume budú môcť Atény uhradiť splátku 3,2 miliardy eur Európskej centrálnej banke (ECB).

ESM potvrdil, že počas troch rokov poskytne v rámci finančnej pomoci Grécku až 86 miliárd eur. Euroskupina, teda ministri financií krajín eurozóny, sa na podmienkach tretieho záchranného programu pre zadĺžené Grécko zhodla už minulý týždeň.

Teraz program prekonal poslednú kľúčovú prekážku, keď získal súhlas nemeckého parlamentu. Grécko muselo výmenou za pomoc sľúbiť ďalšie štrukturálne reformy a úsporné opatrenia a zvýšení daní.

Splatia dlh

Grécke ministerstvo financií uviedlo, že 13 miliárd eur z prvej časti pomoci by malo dostať už vo štvrtok ráno. Väčšina z týchto peňazí poputuje na splatenie dlhu, vrátane preklenovacieho úveru z celounijného Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSM).

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Ďalších desať miliárd eur z prvej časti pomoci by malo smerovať na zvláštny účet určený na podporu bankového sektoru. Zostávajúce tri miliardy by malo Grécko dostať na jeseň.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices