Alexis Tsipras. PHOTO: © European Union 2015

Tsiprasova vláda podala demisiu. Grécko čakajú predčasné voľby

ATÉNY – Grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa podala demisiu, aby sa podľa premiéra obyvatelia krajiny mohli znovu vyjadriť o ďalšom smerovaní. Zadĺžené Grécko, ktorému eurozóna schválila nový záchranný balíček, čakajú tento rok už druhé predčasné voľby.

Tsipras v živom vysielaní vyhlásil, že hranice mandátu získaného v januári boli teraz prekonané. Voliči vraj musia teraz posúdiť, či je súčasná dohoda dostatočná na to, aby krajinu vyviedla zo závislosti na vonkajšej pomoci, ktorá sa neobíde bez tvrdých ekonomických reforiem.

Po dohode o záchrannom programe má grécky ľud podľa Tsiprasa teraz rozhodnúť, ktorý z politikov je najvhodnejší na to, aby čo najlepšie dohodol zníženie obrích gréckych dlhov a vykonal hlboké reformy v krajine.

„Som hrdý na boj, ktorý som viedol. Európa už nie je rovnaká ako v minulosti. Moje svedomie je čisté,“ povedal svojim spoluobčanom z televíznych obrazoviek.

Víťazná Syriza

Alexis Tsipras sa do čela vlády dostal začiatkom roku 2015, kedy v Grécky vyhlásili predčasné voľby. Tie vyhrala strana Syriza so ziskom 36,3 percenta. Bolo to prvýkrát v histórii krajiny, kedy voľby vyhrala radikálna ľavica.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Syriza dostal 149 mandátov a po spojení s malou pravicovou stranou Nezávislí Gréci, ktorá tiež kritizovala úspornú politiku, vytvorila vládu.

Prvýkrát v povojnovej histórii malo Grécko ľavicového premiéra a zároveň prvý raz nevládla jedna zo strán Nová demokracia a Pasok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices