Grécki občania môžu od toho dátumu poslať do zahraničia maximálne 500 eur mesačne

Kapitálové kontroly sa k 18. augustu, teda po 50 dňoch od ich zavedenia, o niečo málo opäť uvoľnili. Grécki občania môžu od toho dátumu poslať do zahraničia maximálne 500 euro mesačne. Ak majú deti na štúdiách, môže to byť dokonca 5 000 eur za tri mesiace a pri iných zdôvodnených prípadoch až 8 000 eur. To sotva zmení katastrofálnu situáciu v biznise. Firmy musia naďalej získať povolenie na platby zahraničným partnerom pred štátnou komisiou. Problémy s tradičným bankovým systémom inšpirujú ľudí pri hľadaní alternatívnych platobných systémov. Spoločnosti BTCGreece a Cubits ohlásili, že v krajine inštalujú 1000 Bitcoin automatov.

Atrament na zmluve o záchrannom balíku ešte nevyschol a veci sú už v pohybe. Nemecký správca letísk Fraport obnovil jednania o zakúpení licencie na 40-ročnú prevádzku 14 regionálnych letísk v Grécku. Licencia by mala mať hodnotu 1,2 miliardy eur. Paradoxne, Fraport je spoluvlastnený spolkovým štátom Hesensko a mestom Frankfurt. Aj napriek dopredu známych prípadov letísk, prístavov a energetických firiem však ostáva naďalej záhadou, ako sa naplní plánovaný 50-miliardový privatizačný balík.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

No v pohybe nie je MMF, ktorý sa zatiaľ k balíku nepripojil. Nemecká vláda pritom jeho účasť považuje za mimoriadne dôležitú. MMF je však neoblomné – bez reštrukturalizácie grécky dlh považuje za neudržateľný a nemieni sa záchrany zúčastniť. No už v októbri by sa mohlo na pretras dostať predĺženie splatnosti gréckych dlhov, čo by de facto znamenalo odpis jeho hodnoty. Pripustil to dokonca aj sám Schaeuble.

Keby sa predlžovali radšej víkendy!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices