faltys
Hans Faltys. Tímlíder SaS pre pôdohospodárstvo. PHOTO: SaS.

Hans Faltys: Hystéria okolo predaja ornej pôdy

Náš premiér sa na Agrokomplexe opakovane vyjadril, že urobí všetko preto, aby zabránil odkupovaniu slovenskej ornej pôdy zahraničnými subjektmi.

Pocit, že tomu treba brániť, v ňom vyvolávajú dve mylné myšlienky.

Prvá, je hlboko geneticky zakorenený nacionalizmus, ktorý ústi v úplne mylnú predstavu, že Slováci dokážu pôdu obhospodáriť lepšie, ako ktokoľvek iný. Žiaľ, okolnosti hospodárenia na pôde v zahraničí ukazujú, že exitujú jednotlivci a podniky, ktoré to skrátka robia lepšie ako náš priemerný poľnohospodár, dokonca lepšie ako náš vynikajúci poľnohospodár. A pritom nezabúdajme, že hocikto obrába našu pôdu, vytvorí slovenskú poľnohospodársku produkciu a zaplatí slovenské dane z príjmu. Neexistuje žiaden dôvod obmedzovať právo vytvárať slovenské plodiny len na Slovákov. Takéto obmedzenia spôsobia len znižovanie efektivity poľnohospodárskej produkcie. Najsilnejšou stránkou kapitalizmu je práve súboj efektivity ľudských mozgov. A nakoniec, ak to pravda nebudeme idiotsky regulovať, sa na pôde udržia ľudia s takými mozgami, ktorí ju vedia efektívne využívať. S národnosťou to nemá nič.

Druhá mylná myšlienka, ktorú pán premiér prezentuje je, že pôda je strategická surovina. Nuž pôda nie je surovina ale výrobný prostriedok. Rozdiel, pravda pre niekoho nepodstatný, je v tom, že pôda sa nedá vydolovať a odniesť. Iba ak by niekto začal obchodovať s ornicou. Pôda je tu a je prišpendlená k našej krajine. Ktokoľvek na nej bude stáť a v pote tváre do nej búšiť motykou, aby ju primäl zarodiť, nezmení nič na tom, že pôda je slovenská. Akokoľvek by sme v budúcnosti chceli zasahovať do spôsobov, ako ju využívať, vždy budeme môcť. Toto právo sa nám nedá odňať tým, že tú motyku bude držať Holanďan.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Teda o čo tu ide? O čo vlastne ide týmto nekonečným verklíkovaním témy, že treba brániť predaju slovenskej pôdy? Možnosti sú dve. Prvá je, že pán premiér naletel niekomu, kto je hlupák a nechápe neproduktívnosť tohto ťaženia. Druhá je, že naša vláda obecne chápe hlúposť týchto vyhlásení a rovnako aj geopolitickú neschopnosť niečomu takémuto trvalo brániť v kontexte európskej vnútornej politiky. No pred voľbami ťahá k sebe nacionalistickú časť populácie aj za cenu rozprávania niečoho, čo nie celkom dáva zmysel.

Nevedno, čo je horšie.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Hans Faltys, tímlíder SaS pre pôdohospodárstvo. 

O red

Odporúčame pozrieť

faltys

Pľuvanec na eurofondy

Nie je to čudné, že sú v poslednom čase médiá plné reklám o tom, ako nejaký operačný …

Consent choices