sulik
Richard Sulík. PHOTO: © European Union 2016 - source:EP.

Sulík: Tsipras použil ďalší trik, ako sa dostať k európskym peniazom

Rezignácia gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa je pokračovaním politických trikov, ku ktorým sa grécki politici uchyľujú, aby získali prístup k európskym peniazom. Pravidlá európskej pomoci zo strany trvalého eurovalu (ESM) hovoria o prísnej podmienenosti pôžičiek reformami, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií, zvýšenia konkurencieschopnosti ekonomiky a zefektívnenia chodu štátu.

„Pýtame sa, kto dnes v Grécku garantuje reformy, ktoré grécky parlament schválil ako na bežiacom páse, avšak v rozpore s výsledkom referenda i programom doteraz vládnej strany Syriza?“ uvádza v stanovisku predseda SaS Richard Sulík.

Rezignácia premiéra Tsiprasa je podľa nášho názoru jasným dôkazom neochoty prevziať za realizáciu týchto reforiem politickú zodpovednosť. Za týchto okolností je hlboko iracionálne, aby eurozóna poskytla Grécku ďalšiu pomoc. „Hlboké zmeny v gréckej spoločnosti nemôžu urobiť ani veritelia, ani Medzinárodný menový fond, ani Európska centrálna banka. Musia ich urobiť sami Gréci a podľa nášho názoru hlavne s vlastnou menou,“ dodáva Sulík.

Euro nielen, že ničí tamojšiu ekonomiku a destabilizuje politický systém, ale čo je najhoršie, pomáha živiť aj falošné mýty, keď sa vinníci za domáce problémy hľadajú za gréckymi hranicami. S tým už konečne treba prestať. „Strana SaS neustále opakuje, že Grécko nepatrí do eurozóny. Ak sa pevnosť reťaze posudzuje podľa jej najslabšieho článku, práve vďaka Grécku je eurozóna slabá. Vyzývame slovenskú vládu, aby deklarovala jasné „nie“ ďalším pôžičkám a aspoň verbálne podporila odchod Grécka z eurozóny a prechod na drachmu,“ uzatvára Sulík.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

O Richard Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarita, poslanec Európskeho parlamentu vo frakcii ECR.

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices