Juraj Trstenský
Juraj Trstenský, majiteľ spoločnosti Travel Channel Slovakia. PHOTO: archív JT

Svedectvo Slováka: Utečenci sa hádžu pod kolesá áut, aby sa dostali do nemocnice a zostali v EÚ

Juraj Trstenský, dlhoročný cestovateľ a majiteľ spoločnosti Travel Channel Slovakia, prináša svedectvo zo svojich ciest po Balkáne. Na vlastné oči videl, ako utečenci riskujú vlastný život, len aby sa im podarilo zostať v EÚ.

Často cestujete cez Balkánsky polostrov. Môžete nám opísať, ako to tam momentálne vyzerá?

Jazda cez Balkánsky polostrov je teraz dobrodružnejšia ako kedykoľvek inokedy. S problematikou migrácie sa stretávame hlavne pri hranici maďarsko-srbskej, kde sa migrantom darí dostať do EÚ. Dokážu to veľmi jednoducho. Colníci totiž kontrolujú zbytočne veľa dovolenkárov a popri hraniciach zatiaľ utekajú skupinky 20 až 30 utečencov. Na ceste od Budapešti po Sziget už vidíte zvláštne veci – pri plote, ktorý chráni diaľnicu najmä pred zverou, stoja skupinky utečencov, ktorých niekto nahlásil polícii. Nepodarilo sa im totiž dostať cez tento plot.

Na svojich cestách ste videli, ako utečenci riskujú vlastné životy. Čo konkrétne sa stalo?

Na vlastné oči som videl, ako sa hodil človek pod autobus. Samozrejme nie pod autobus, ktorý išiel 120, ale ktorý vychádzal z odpočívadla. Zrazený potom ležal v strede diaľnice a čakal na záchranku. Títo ľudia sú ochotní, kvôli tomu, aby sa dostali do nemocnice, hodiť sa pod rozbiehajúce auto, samozrejme tak, aby sa im nič nestalo. Či to už robia zo zúfalstva, od hladu alebo smädu, ich praktiky sú naozaj zaujímavé.

Na srbsko-maďarských hraniciach vás teda kontrolovali a utečencov si ani nevšimli?

Bolo jasne vidno že poza hranicu utekajú ľudia. Colníci sa naoko venujú prehliadkam áut, ktoré majú západné značky, čo vôbec nemusia robiť. Môj osobný názor je, že ide o nejakú srbskú odplatu za to, že s nimi EÚ stále cvičí, že sa do nej nemôžu dostať. Jednoducho uľahčujú migrantom dostať sa do Maďarska a tam už nech si s nimi potom robia, čo chcú, veď majú od EÚ na to peniaze.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

A čo situácia mimo odpočívadiel a hraníc?

Tí migranti, ktorí sú na tom ešte fyzicky dobre, sa snažia napríklad ukradnúť si vedierko na pumpe. Na bulharsko-tureckej hranici sa nám stalo, že sa na 5 – 6 stojacich áut vyrojilo asi 140 ľudí. Ku každému autu 10 – 20 ľudí, ktorí chceli umývať okná. Aj keď je auto čisté, nezakážete im to, jednoducho sa hodia na auto, umývajú a očakávajú za to odmenu. Človek im radšej niečo dá, lebo nechce skončiť s rozkopnutým predným sklom. Využívajú to, že človek musí niekde autom zastaviť. Táto situácia je nenormálna.

Po týchto trasách jazdíte už dlho. Kedy sa začali objavovať spomínané prípady?

Pred dovolenkovou sezónou sa to ešte nedialo. Keď som sa vracal z Bulharska a Turecka v júli, nič takéto sa nekonalo. Migranti dostávajú ešte v Afrike mapky Európy, ale nemajú predstavu, že tu máme nejaké hranice. Myslia si, že na Balkáne vystúpia z loďky a prejdú vysmiati do Nemecka. Tak to však nefunguje.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Juraj Trstenský, cestovateľ a majiteľ spoločnosti Travel Channel Slovakia.

O tib

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices