Migranti prerazili macedónsku hranicu, vojaci použili omračujúce granáty

GEVGELIJA – Tisíce utečencov prerazili južnú macedónsku hranicu s Gréckom, kde sa ich márne pokúsila zadražť macedónska polícia omračujúcimi granátmi. Niekoľko osôb pritom utrpelo podľa agentúry AP zranenia. Dav migrantov prerazil policajným kordónom a čiastočne prekonal aj plot s ostnatým drôtom.

Živelný nápor davu ľudí čakajúcich na hraničnej čiare vyvolalo prepúšťanie len vybraných skupín migrantov cez hranice, čo je postup, ktorý bezpečnostné zložky začali používať od uzatvorenia hraníc. Podľa agentúry Reuters sa davy rozbehli do okolitých polí.

Dvetisíc migrantov

Noc z piatka na sobotu strávilo v hraničnom pásme medzi Gréckom a Macedónskom 2 000 ľudí po tom, čo macedónska polícia vo štvrtok zablokovala hranice a začala utečencov púšťať len po častiach. Ďalšie tisíce ich prišli na miesto v priebehu soboty.

Podľa agentúr ide predovšetkým o sýrskych utečencov, ktorí si zachraňujú holé životy. V ich domovy totiž zúri občianska vojna, pre ktorú Sýriu opúšťajú a snažia sa dostať do západnej Európy. Podľa gréckych úradov je na mieste až 5 000 ľudí.

Noc pod šírym nebom

Podľa agentúry AFP väčšina utečencov strávila bezsennú noc alebo spala pod šírym nebom. Len niektorí z nich si dopriali spať v malých stanoch v priestore medzi gréckou dedinkou Idomeni a macedónskym mestom Gevgelija.

V zápachu smradu sa vyčerpaní ľudia šuchtali medzi hromadami odpadkov. Pozerali sa smerom k macedónskej hranici, kde sú rozmiestnené policajné špeciálne jednotky nasadené od štvrtka, kedy macedónsko vyhlásilo výnimočný stav, aby sa pokúsilo zastaviť migračnú vlnu.

Stratená dcéra

Počas noci, kedy priestorom znel plač detí a z davu občas niekto zavolal „Pomôžte nám“, polícia zdvojnásobila hustotu plotu s ostnatým drôtom.

„Mnoho ľudí sa nemalo kde schovať pred dažďom. Matka stratila dcéru a kričala celú noc. Som tu už niekoľko dní. Chcem ísť do Nórska,“ povedal AFP 49-ročný sýrsky lekár Sámir Moin. Z tureckého západného pobrežia sa najprv dostal na grécky ostrov Chalki v Egejskom mori, kým prišiel na grécko-macedónsku hranicu.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Stovky ďalších migrantov sa prihrnuli v sobotu ráno z Idomeni, kam ich zviezli autobusy zo severogréckeho Solúnu.

Omračujúce granáty

Macedónska polícia v piatok použila proti davu prisťahovalcov omračujúce granáty, aby odrazila ich pokus o prekročenie hranice. najmenej osem ľudí sa ľahko zranilo.

Popoludní ale policajti hranicu opäť otvorili, aby umožnili priechod niekoľkým stovkám „najzraniteľnejších“, teda rodinám s deťmi a tehotným ženám, ktoré nastúpili do vlaku smerujúceho na sever na hranicu so Srbskom.

V sobotu ráno polícia ďalej umožňovala z času na čas priechod cez hranice skupinám niekoľkých desiatok ľudí. Stovky prisťahovalcov sa zhromaždili na nástupišti v Gevgeliji pred odjazdom prvého z piatich vlakov, ktoré majú byť podľa úradov z miesta vypravené v priebehu dňa.

Nával utečencov naďalej zamestnáva tiež grécke úrady na východných ostrovoch pri Turecku. Len na ostrove Lesbos je teraz sústredených podľa gréckej štátnej televízie ERT asi 9 000 migrantov, medzi ktorými vypukli v sobotu ráno potýčky pri prerozdeľovaní potravín.

Dvetisícpäťsto utečencov

Na Kos v sobotu opäť zamieril obrí trajekt Eleftherios Venizelos, ktorý zo stredy na štvrtok prepravil z tohto ostrova do pevninského Grécka skoro 2 500 migrantov. Podľa denníka Kathemerini chcú grécke úrady prenajať ešte jednu veľkú loď, aby umožnili prepravu väčšieho množstva ľudí z ostrovov na pevninu.

Ten istý denník tiež píše, že na ostrovoch má byť posilnená cudzinecká polícia, ktorá má urýchliť odbavovanie prisťahovalcov. Tí sa novinárom zverujú, že hlavnými cieľmi ich cestu sú Nemecko, Švédsko, Nórsko či Holandsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices