Výtržnosti pre migrantov, vyhorel azylový dom

BERLÍN – V saskom meske Heidenau sa tretiu noc po sebe odohrali výtržnosti. Členovia krajnej ľavice napadli neďaleko utečeneckého centra skupinu ľudí, ktorí zrejme patrili k stúpencom krajnej pravice, informovala agentúra DPA. Svedkovia hovoria o niekoľkých zranených. Na juhu Nemecka medzitým vyhorela ďalšia pripravovaná ubytovňa pre žiadateľov o azyl.

Pred utečeneckým strediskom v Heidenau najskôr pokojne demonštrovalo asi 250 antifašistov. Kričali pozdravu na privítanie utečencov. K potýčkam došlo až pri odchode na stanicu. Policajti, ktorí demonštrantov vyprevádzali, použili proti výtržníkom slzný plyn.

Napätá situácia

Podľa polície sa aj napriek doterajším stretom situácia v meste neďaleko Drážďan oproti predošlým dňom upokojila, hoci naďalej zostáva napätá.

Aj piatková demonštrácia proti prijímaniu migrantov prerástla do násilností, pri ktorých sa zranilo viac ako 30 policajtov. V noci zo soboty na nedeľu zase zhruba 200 radikálov hádzalo petardy a fľaše na mužov zákona.

Na pondelok ohlásil návštevu Heidenau nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Denník Der Tagesspiegel na svojom webe poznamenal, že Gabriel bude prvým členom spolkovej vlády, ktorý mesto navštívi, aby situáciu vyhodnotil. Gabriela bude sprevádzať heidenauský starosta Jürgen Opitz a krajský vicepremiér Martin Dulig.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Migrantská kríza

Nemecko je jednou z hlavných cieľových krajín utečencov prúdiacich do Európy. Krajina žiada pre migrantskú krízu zjednotenie azylovej politiky Európskej únie a spravodlivé prerozdelenie utečencov medzi členskými štátmi. Podľa vládnej prognózy príde tento rok do Nemecka až 800 000 utečencov, čo je štvornásobok oproti predošlému roku.

Príliv migrantov vyvoláva napätie aj v nemeckej spoločnosti. Pribúda prípadov, kedy sa ubytovne pre utečencov stávajú terčom podpaľačských útokov. Napríklad v noci horelo pripravované ubytovacie stredisko vo Weissachu na juhu krajiny.

Plamene sa síce hasičom podarilo za hodinu dostať pod kontrolu, budova je ale úplne neobývateľná a musia ju opraviť. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Polícia ale nevylučuje útok podpaľača.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices