Čierny pondelok. Akciové trhy v Európe, USA aj v Japonsku klesli

BRATISLAVA – Európske akciové trhy zaznamenali v pondelok najprudší prepad za takmer sedem rokov. Reagovali tým na obavy o vyhliadky čínskej ekonomiky po kolapse tamojšej burzy.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 5,4 percenta, čo bol najhlbší jednodenný prepad od novembra 2008. Trhová hodnota firiem zastúpených v indexe klesla o zhruba 450 miliárd eur.

Najväčší prepad od roku 2008

V skoršom obchodovaní index strácal až 7,8 percenta, čo znamenalo najväčší prepad od októbra 2008, teda od obdobia tesne po krachu investičnej banky Lehman Brothers, ktorý symbolizoval začiatok globálnej finančnej krízy. Od začiatku mesiaca trhová kapitalizácia firiem v rámci indexu klesla o viac ako jeden bilión eur.

Čínske akcie v pondelok stratili viac ako 8 percent. Najväčšia jednodenná strata od roku 2007 nasledovala po tom, čo burza minulý týždeň klesla o 11 percent. Impulz k výpredajom počas víkendu poskytli nové opatrenia Pekingu na stabilizáciu trhu, ktoré ale nenaplnili očakávania investorov.

Obavy zo situácie v Číne zasiahli v pondelok aj hlavné akciové indexy v USA. Tie stratili takmer 4 percentá. Klesol aj priemyselný index Dow Jones, širší Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a technologický Nasdaq. Oslabilo všetkých desať hlavných sektorov zastúpených v indexe (S&P 500).

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Americká ropa na dne

Energetické tituly stratili viac ako 5 percent po tom, čo ceny americkej ropy klesli na 6,5-ročné dno. Akcie spoločnosti Apple prechodne strácali až 13 percent, následne sa ale zotavili a obchodovanie uzavreli so stratou 2,5 percenta. Šéf firmy Tim Cook predtým ubezpečoval akcionárov, že budúcnosť firmy na čínskom trhu nie je ohrozená.

Japonský akciový trh v utorok oslabil šiesty deň v rade. Hlavný tokijský index klesol o 4 percentá, čo bola najnižšia záverečná hodnota od 10. februára. Širší Topix si odpísal o niečo menej.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Reálne mzdy zamestnancov sa v roku 2022 prepadli takmer v celej EÚ

Reálne mzdy zamestnancov sa vlani prepadli takmer v celej Európskej únii. Z novej štúdie nemeckého …

Consent choices