Na slovensko-rakúskej hranici má vyrásť utečenecký tábor

BRATISLAVA/BERG – V rakúskej pohraničnej obci Berg, neďaleko Bratislavy stavajú tábor pre utečencov. Informáciu portálu aktuality.sk potvrdil starosta susedného Wolfstahlu Gerhard Schödinger. A to s tým, že zariadenie má slúžiť na krátkodobé umiestnenie utečencov. Rakúsko patrí ku krajinám, kde utečenci najviac žiadajú o azyl.

Výstavbu kontajnerových domov pre utečencov podľa portálu aktuality.sk potvrdil jeden z rakúskych robotníkov, ktorý pracuje v teréne.

Neskôr správu upresnil starosta Wolfstahlu Gerhard Schödinger. „Zariadenie má slúžiť na krátkodobé umiestnenie utečencov. Pôjde o 40 až 60 ľudí,“ cituje portál Schödingera.

Ministerstvo vnútra nevedelo

Slovenské ministerstvo vnútra podľa šéfa rezortu Roberta Kaliňáka navedelo o stavbe tábore pre utečencov na rakúskej strane blízko hraničného priechodu Berg. Ako Kaliňák povedal, o stavbe tábora nevedelo ani rakúske ministerstvo.

Zároveň kaliňák zdôraznil, že Slovensko robí bezpečnostné opatrenia.Kaliňák zdôraznil, že tábor stavia súkromná firma. Zároveň dodal, že v tomto tábore by mali byť umiestnení len žiadatelia o azyl. Ak by prekročili slovenskú hranicu, stratili by podľa Kaliňáka možnosť o azyl v Rakúsku požiadať.

Rakúsko zapojí armádu

Rakúsko zapojí do riešenia problému s prílivom utečencov armádu. Najmenej 500 vojakov sa bude podieľať na budovaní núdzového ubytovania pre utečencov a na preprave migrantov. Informovala o tom agentúra APA.

V prvej vlne uvoľní rakúska armáda tri skupiny so 180 vojakmi. Ich počet sa ale môže ešte zväčšiť. „Dáme ich k dispozícii toľko, koľko bude treba,“ uviedol minister obrany Gerald Klug.

Podľa neho budú vojaci stavať kontajnerové ubytovne pre utečencov a vojenská technika bude slúžiť k prevážaniu utečencov do núdzového ubytovania.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Podľa Kluga sa kasárne, ktoré stoja neďaleko, postarajú o stravovanie migrantov. Rakúski vojaci by sa naopak nemali starať o zaistenie bezpečnosti na hraniciach krajiny.

Nehoda pri prevoze

V rakúskej obci Nickelsdorf, ležiacej v rakúsko-maďarskom pohraničí neďaleko Bratislavy sa po zrážke dvoch menších nákladných vozidiel prevádzačov zranilo najmenej 37 ľudí.

Informáciu o rannej dopravnej nehode, pri ktorej utrpeli zranenia utečenci, priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na hovorcu polície.

Jedno z vozidiel narazilo zozadu do druhého a to narazilo do stromu, aby napokon zostalo ležať na streche. Obe vozidlá prepravovali asi 70 až 90 utečencov, odhaduje rakúska polícia.

Prevádzači ušli

Časť z nich po kolízii ušla z dejiska nehody, najmenej 37 ľudí však utrpelo zranenia, sedem z nich ťažké. Sanitky ich prepravili do nemocníc v Kittsee, Eisenstadte a Hainburgu.

Prevádzačom, ktorí havarované automobily prenajali u istej viedenskej firmy, sa z miesta nehody podarilo ujsť, zrejme v takzvanom sprievodnom motorovom vozidle.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices