Stredoškoláci pozor! Nový mentorský program pod záštitou prezidenta Andreja Kisku

 

Po úspechu s projektom Mini-Erasmus sa rozhodla organizácia Future Generation Europe spustiť dlho očakávaný mentorský program Lead Up. Ten je určený aktívnym stredoškolákom po celom Slovensku, ktorí majú záujem zdokonaľovať sa pod taktovkou skúsených mentorov.

“Sme naozaj veľmi radi, že sa nám do projektu podarilo dostať osobnosti ako Martin Poliačik, Michal Truban, Jozef Vodička a ďalší. Rád by som ešte spomenul mená ako Lucia Gavulová, Miroslav Hajnoš a Zuzka Maderová, ktorí nielenže sú mentormi v našom programe, ale nám aj aktívne pomáhajú vylepšovať samotný projekt”, povedal autor projektu Tomáš Hajdušek.

Lead Up funguje na báze one on one, kedy mentor mentoruje iba jedného mentee-ho. Samotný program trvá jeden kalendárny rok a predstavuje zmes osobných stretnutí, skype rozhovorov a komunikácie cez email. Mentoring ako taký je v podstate dobrovoľná podpora poskytovaná skúsenejšou osobou (mentor) menej skúsenej osobe (mentee). Mentor môže menteemu poskytovať vlastný, kladný príklad, predávať mu svoje skúsenosti s riešením určitej situácie, povzbudzovať ho pri hľadaní vlastných riešení alebo nasmerovať ho v osobnom rozvoji. “A presne o to nám išlo keď sme projekt koncipovali. Poskytnúť mladým ľuďom kontakt nielen s úspešnými osobnosťami, ale zároveň pokúsiť sa ich nasmerovať správnym smerom a uľahčiť im túto cestu“, objasnil Tomáš Hajdušek. “Samozrejme dravosť po úspechu sa snažíme vyvážiť aj morálnymi hodnotami a preto kladieme vysoký dôraz nielen na výber mentorov, ale aj mentee´s”, dopĺňa.

Nad programom Lead Up prevzal záštitu aj prezident SR Andrej Kiska a zaradil sa tak osobnostiam, ktoré program podporujú. Ešte v priebehu tohto roka si autori projektu dávajú za cieľ Lead Up zopakovať, tentokrát v inovovanej podobe. “V súčasnosti projekt úspešne funguje a my sme rozhodli aj vďaka podnetom od stredoškolákov ho opätovne zopakovať”, objasnil Hajdušek. “Samotná prax ukázala, že najsilnejším elementom vo vzťahu mentor vs. mentee je profesia a preto sme sa rozhodli projekt sektorizovať na profesnej a záujmovej báze. Detaily si nechám pre seba lebo ešte stále sme v štádiu jednaní s partnermi, čo ale môžem povedať – určite sa je na čo tešiť! Do budúcnosti taktiež plánujeme expandovať s projektom do iných krajín EU. Počítame s tým, že sa nám podarí vytvoriť sieť mentorov naprieč Európou ”, uzavrel autor projektu.”

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices