Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 34. týždňa 2015

Gréci budú voliť vládu v tomto roku už 2. krát

NEMECKO

Nemecká centrálna banka Bundesbank minulý týždeň uviedla, že Nemecko si udrží v zostávajúcej časti tohto roka silný hospodársky rast. Motorom rastu má byť súkromná spotreba a silnejší export. Vyhliadky globálnej ekonomiky však môže ohroziť ďalšie spomalenie rastu v Číne. „V druhom štvrťroku vzrástlo hospodárstvo Nemecka medziročne o 1,6 %. Záver druhého kvartálu priniesol zmiešané signály, keď priemyselná produkcia a export oslabili, investície však zostali silné. V druhom polroku má krajina podľa Bundesbank profitovať z významného nárastu reálnych príjmov domácností, zotavenia v eurozóne a slabého eura. Zrýchliť sa má aj rast v USA a Veľkej Británii, ktoré sú pre krajinu kľúčovými obchodnými partnermi“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V svojej pravidelnej mesačnej správe banka uvádza, že pretrvajú podmienky podporujúce relatívne silný rast poháňaný domácim aj vonkajším dopytom.

GRÉCKO

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras v závere uplynulého týždňa podal demisiu a po sporoch vo vládnucej strane Syriza, okolo schválenia reforiem ako podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine, sa v Grécku po ôsmich mesiacoch uskutočnia ďalšie predčasné parlamentné voľby. Podľa platnej legislatívy by sa hlasovanie malo uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra. Premiér v príhovore obhajoval taktiku svojho kabinetu na rokovaniach s partnermi a vyhlásil, že krajina dosiahla napokon najlepšiu možnú dohodu, ktorá garantuje pomoc 86 mld. EUR počas troch rokov. Grécko musí na základe prijatého balíčka zvyšovať dane a znižovať výdavky, čo sa dotkne najmä dôchodcov. Tsipras zažíva krušné dni, pretože veľká časť poslancov z jeho vládnej strany Syriza tieto požiadavky veriteľov odmieta. Je možné, že hoci sa bude musieť zbaviť všetkých, ktorí s ním nesúhlasia, nové voľby by mohol vyhrať. Aj grécke média špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce údajne skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na stane druhej sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov. Medzi európskymi lídrami bola táto správa vnímaná pozitívne. Podľa nemeckej kancelárky Merkelovej je toto odstúpenie súčasťou riešenia, nie súčasťou krízy.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

MAĎARSKO

Maďarská vláda rozhodla, že zostávajúce spotrebné úvery a pôžičky na kúpu auta poskytnuté v cudzej mene prevedie na forinty. Maďarský minister hospodárstva Varga informoval, že konverzia sa týka pôžičiek v celkovej hodnote zhruba 305 mld. HUF [1,09 mld. EUR]. Rozhodnutiu podľa neho predchádzali konzultácie s miestnymi bankami. Väčšinu z celkového počtu 229 tis. úverových zmlúv banky poskytli vo švajčiarskych frankoch. Pri konverzii sa má uplatniť trhový kurz. Podiel devízových pôžičiek na celkovom portfóliu spotrebných úverov klesne na 3 % z úrovne 54 % pred začiatkom konverzie, uviedol Varga. Vláda podľa neho poskytne dlžníkom úľavy v celkovom objeme 31 mld. HUF, aby zmiernila negatívne dopady slabšieho výmenného kurzu. O náklady sa podelia rovným dielom vláda a banky, pričom úverové ústavy si budú môcť v rokoch 2016 a 2017 o zodpovedajúcu sumu znížiť daňovú povinnosť. Potrebnú legislatívu vláda predloží parlamentu v septembri.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices