benova
Monika Flašíková - Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 - source:EP.

Beňová: Tragédia pri Parndorfe je dôsledkom nečinnosti Európskej komisie

Tragédia, ktorá sa odohrala pri rakúskej obci Parndorf, nemá v modernej europskej histórii obdobu. Aktuálna situácia je výsledkom neschopnosti Európskej komisie a Európskej rady prijať adekvátne riešenia.

Počet utečencov a imigrantov alarmujúco stúpa každým dňom a je reálnym problémom nielen pre krajiny ako Taliansko a Grécko ale aj pre našich bezprostredných susedov – Maďarsko či Rakúsko. Európska komisia a najmä jej predseda J.C. Juncker napriek alarmujúcemu stavu, ktorý rástol v letných mesiacoch ani nenačrtol žiadne nové opatrenie, práve naopak, tvári sa, že ide o záležitosť jednotlivých členských štátov.

Mnohé členské štáty však nemajú reálne skúsenosti s takýmto exodom utečencov a imigrantov a preto je nevyhnutné, keďže Komisia ako jediná môže iniciovať konkrétne návrhy, aby tak Juncker v spolupráci s Jourovou okamžite spravili. Je veľmi smutné, nešťastné a neodpustiteľné koľko ďalších životov muselo vyhasnúť na to, aby sa opäť táto téma začala riešiť nielen z pohľadu nadávok na utečencov ale hľadania riešení.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Súčasťou komplexného riešenia musia byť aj opatrenia, ktoré povedú k vyriešeniu situácie v krajinách odkiaľ prichádza najviac utečencov. Európska únia by konečne mala prevziať na seba zodpovednosť a byť iniciátorom medzinárodného riešenia vojnových konfliktov v takýchto krajinách.

Komentár pripravila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices