Fico: Kvôli migrantom zvolávam mimoriadne zasadnutie Bepečnostnej rady

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico počas prejavu na oslavách 71. výročia SNP v Banskej Bystrici povedal, že v súvislosti s obrovskou krízou migrantov zvoláva na pondelok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu.Zasadnutie by malo začať o 10:00. Fico venoval väčšiu časť svojho prejavu najmä téme utečeneckej krízy.„Netvárme sa, že nevidíme príčiny tohto javu a netvárme sa ani, že sme schopní tento problém vyriešiť tak, že všetkých prichýlime s otvorenou náručou,“ povedal počas prejavu premiér Robert Fico na slávnostnom zhromaždení k výročiu SNP.
Podľa neho sa ľudia nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe boja, čo bude ďalej. Vyhlásil, že Slovensko povinné kvóty migrantov odmietne aj v budúcnosti.Zároveň zvoláva mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady. Hovorkyňa vlády oficiálne pre televíziu JOJ potvrdila, že sa tak stane v pondelok predpoludním.

Perla národa

Premiér Robert Fico označil SNP za chrbtovú kosť nášho národa a za perlu, ktorou by sa určite chceli pýšiť aj príslušníci iných národov. Väčšiu časť svojho prejavu však venoval utečeneckej kríze a kritike európskej politiky v tejto veci. Príliv utečencov označil za hrozbu pre európsky spôsob života, tradície a hodnoty.

„Netvárme sa, že nevidíme strach ľudí, lebo nás v to nútia médiá a mimovládne organizácie. Ale my cítime, že ľudia sa boja – a nielen na Slovensku, boja sa v celej Európe. Bez ohľadu na to, či sú to ekonomickí špekulanti alebo ľudia, ktorí reálne potrebujú ochranu,“ uviedol Fico.

Vyhlásil, že Slovensko povinné kvóty migrantov odmietne aj v budúcnosti. „Krajina musí mať právo vybrať si človeka, o ktorého sa vie reálne postarať. Veď my nie sme schopní integrovať vlastných rómskych spoluobčanov, ktorých máme státisíce. Ako môžeme integrovať ľudí, ktorí sú niekde úplne inde tradíciami, náboženstvom, spôsobom života,“ dodal Fico.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Kým medzi oficiálnymi hosťami boli aj najvyšší ústavní činitelia Slovenska, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Rumunska Valeriu Zgonea, zástupcovia samospráv i 37 veľvyslanectiev na Slovensku, župana Banskobystrického samosprávneho kraja na oslavy už po druhýkrát nikto nepozval.

Na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v sobotu vedľa slovenskej zástavy boli aj dve čierne vlajky. Podľa predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho je vyvesenie čiernych vlajok v deň výročia SNP hanebné. Smútočné vlajky boli na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vyvesené ako spomienka na padlých, tvrdí jeho riaditeľ.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices