sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: © European Union- EP.

Schengen padne! Vyhlásil Sulík, pokiaľ Brusel nedostane pod kontrolu vonkajšie hranice

BRATISLAVA, BRUSEL – Témou číslo jeden sú v poslednom období utečenci. Rozprávame sa o nich v našich obývačkách, na internete, vyjadrujú sa aj svetoví politickí lídri. Dokonca niektorí úplne otvorene hovoria o tom, že Schengen padne.My potrebujeme okamžite uzavrieť Schengenský priestor, teda potrebujeme brániť Schengen. Musíme zabrániť, aby nám sem chodili utečenci,“myslí si český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš.Tieto slová českého vicepremiéra rozprúdili búrlivé debaty naprieč celou Európou. Nikto si to neželá, no časť politikov už varuje, že Schengen padne.

„Pokiaľ Európska únia nedostane pod kontrolu ochranu vonkajších hraníc, bude to viesť k ukončeniu Schengenu,“
hovorí europoslanec Richard Sulík, ktorý si myslí, že na vine je samotný Brusel. Podľa neho sa reálne môžeme vrátiť o 20 rokov dozadu.

Ochrana hraníc

„Prevádzači si tu robia, čo chcú. Kontrola je minimálna, a tým jednotlivým štátom neostane nič iné, ako opätovne chrániť svoje hranice,“ dodáva Sulík. Podľa ministra vnútra Kaliňáka niečo také nehrozí. Nikomu by to podľa neho nepomohlo. Problém treba riešiť, nie sa pred ním uzatvárať.

„Ten hlavný problém je, že jednotlivé krajiny západnej Európy napriek tomu, že rozhodnú o azylantoch, že nemajú nárok na azyl, tak ich nevracajú a nechávajú žiť na svojom území,“
uviedol Robert Kaliňák.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Bývalý eurokomisár, dnes poslanec Ján Figeľ zas víta možnosť kedykoľvek obnoviť Schengen. Podľa neho však musí byť najprv ohrozená bezpečnosť. „Neželám si to, aj keď si to predstaviť viem. Ale v tejto dobe, napriek utečeneckej kríze, nie je dôvod revidovať Schengenské ustanovenia,“ myslí si Figeľ.

Skutočné riešenie

Po tom, čo neďaleko našej hranice v nákladiaku objavili 71 udusených utečencov, sa téma otvorila opäť. Rakúska ministerka pád Schengenu odmieta, no posilňuje ochranu svojho pohraničia. Nie hraníc.

„Denne k nám prichádza 400 ľudí. Minulý rok požiadalo o azyl 500, tento rok 12-tisíc ľudí. Je to neuveriteľný nárast,“ uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa vyjadril, že by bolo absorudné uzavrieť hranice namiesto riešenia humanitárnej krízy.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices