Smolková1
Europoslankyňa Monika Smolková pri pamätníku v obci Remetské Hámre.

Smolková: SNP si musíme pripomínať, aby mladšie generácie zachovali mier

Pripomenuli sme si začiatok udalosti, ktorú mnohí historici a politici datujú ako jeden z najdôležitejších míľnikov našej histórie. Podľa europoslancov má byť táto spomienka mementom a výstražným prstom vojnových hrôz, ktoré nie sú Európe ani v dnešnej dobe vzdialené. Slovenské národné povstanie vypuklo pred 71 rokmi.

 

Smolková3
Monika Smolková dostáva pamätnú medailu SNP za rozvíjanie demokracie, humanizmu a tradícií boja proti fašizmu a nacizmu z rúk predsedu oblastného výboru v Sobranciach v mene Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Presne 28. augusta 1944 domáci odboj povstal a prvýkrát sa vzoprel vojnovému agresorovi, Nemecku. Vojaci a dobrovoľníci sa snažili zabrániť nemeckej armáde Wehrmacht, aby vstúpila na územie Slovenska. Tento dátum si odvtedy uctievajú občania, štátnici a historici nášho štátu.

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej majú najmä starší obyvatelia sprostredkúvať ešte pomerne čerstvé spomienky na tieto udalosti mladším generáciám. „Považujem za nesmierne dôležité, aby naša generácia pripomínala mladšej generácii, ktorá nezažila hrôzy vojny, aby uchovali mier a slobodu, pretože je to vzácny dar, ktorý sme dostali od našich otcov a dedov. Tí tento dar vykúpili vlastnou krvou. Každá vojna má len mŕtvych hrdinov a je to nešťastie pre ďalšie generácie,“ hovorí Smolková.

Europoslankyňa zároveň poukazuje na to, že terajšia situácia v rôznych kútoch Únie nie je mierová. Aj v súčasnej Európskej únii sme podľa nej svedkami toho, že mier nie je samozrejmosť a preto je veľmi dôležité pripomínať si tieto udalosti, aby sme už nikdy na našom území nedopustili vojnové hrôzy.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Smolková2

„Vzdať úctu a hold padlým som osobne bola na najvýchodnejšej časti nášho regiónu – v sobraneckom okrese v obci Remetské Hámre, v najväčšom meste nášho regiónu v Košiciach, na najvyššie položenom pamätnom mieste nášho regiónu – na Kojšovskej holi a v rodnej obci v Janovíku, v okrese Prešov,“ dodáva Smolková na záver.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices