podozriví
Reprofoto: noviny.sk

Súd rohodol. Štyria podozriví v kauze úmrtia 71 migrantov idú do väzby

BUDAPEŠŤ – Okresný súd v maďarskom Kecskeméte rozhodol o vzatí štyroch podozrivých do vyšetrovacej väzby v súvislosti s trestným činom v kauze úmrtia 71 migrantov nájdených vo štvrtok v chladiarenskom vozidle odstavenom pri Parndorfe v Rakúsku. Informovala o tom agentúra MTI. Uvalenie vyšetrovacej väzby na troch Bulharov a jedného Afganca iniciovala tamojšia okresná prokuratúra.Informovala o tom v sobotu popoludní maďarská agentúra MTI. Podľa hovorcu Hlavnej prokuratúry Báčsko-malokumánskej župy Gábora Schmidta zadržaní prevádzači spolupracovali na preprave migrantov z Maďarska do Rakúska.Prokuratúra uviedla, že dôvodom iniciovania vzatia podozrivých do vyšetrovacej väzby je závažnosť trestného činu a ich väzba na zahraničie, kvôli čomu hrozí, že by mohli utiecť. Podozriví by okrem toho mohli aj ovplyvniť vyšetrovanie likvidáciou dôkazov či ovplyvňovaním svedkov.

Ďalším dôvodom navrhovaného uvalenia vyšetrovacej väzby je mimoriadne veľký počet obetí. Vzhľadom na to, že išlo o organizovaný trestný čin, hrozí aj pokračovanie páchateľov v trestnej činnosti. Okresný súd v Kecskeméte rozhodne o návrhu prokuratúry ešte v sobotu.

Logo slovenskej firmy

História bielej dodávky, v ktorej zomrelo 71 utečencov, je sporná. Prevádzači zrejme využili firemný polep spoločnosti HYZA na to, aby boli menej nápadní. Nerušene tak mohli desiatky utečencov prepraviť za hranice.

Spoločnosť Hyza auto využívala 13 rokov. Bolo na konci svojej životnosti so 750-timi tisícmi kilometrov a za 4 000 eur ho odpredali na náhradné diely.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Rakúska polícia našla vo štvrtok v odstavenom nákladnom aute 71 mŕtvych utečencov. Z toho bolo 59 mužov, osem žien, štyri deti. Nákladiak stál v odstavnom pruhu neďaleko mestečka Neusiedl am See. To sa nachádza len približne 45 kilometrov od Bratislavy. Auto malo maďarské poznávacie značky a logo slovenskej spoločnosti Hyza. Jeho vlastníkom má byť istá maďarská firma.

Zadržaní podozriví

Medzi troma prevádzačmi zadržanými v Maďarsku v súvislosti s nálezom odstaveného auta s desiatkami mŕtvych utečencov v rakúskom Burgenlande je osoba vedená ako držiteľ vozidla – bielej dodávky.

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, policajti identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu.

V súvislosti s utečeneckou tragédiou podľa neho zadržali v Maďarsku aj ďalšieho Bulhara a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na „stopu k osobám v pozadí“. Krátkodobo pritom skončilo v rukách maďarskej polície až sedem osôb.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices