Rakúsko nám poslalo tvrdý odkaz: Nepríjmete utečencov, na eurofondy zabudnite!

Johanna Miklová – Leitnerová, rakúska ministerka vnútra chce, aby Únia začala tlačiť na krajiny, ktoré nechcú prijímať utečencov. Hovorí o spravodlivom prerozdeľovaní, na prijímaní utečencov sa podľa nej nemôžu podieľať len niektoré. Pre nemeckú televíziu ZDF sa vyjadrila, že je načase, aby sa začalo diskutovať o obmedzení finančej pomoci.

Podľa Leitnerovej stojí Únia pred existenčnou výzvou. „Máme len dve možnosti, buď EÚ pri otázke utečencoch stroskotá, alebo sa posilní vďaka spravodlivému rozdeleniu utečencov,“ hovorí. Na budúci týždeň v stredu bude zasadať europarlament v Štrasburgu, kde šéf Európskej komisie Jean Claude Juncker plánuje predstaviť nový balík opatrení, ktorý by sa mal týkať všetkých 28 členských krajín.

Najviac žiadostí o azyl zaznamenáva práve Rakúsko. Napriek tomu kritizujú postupy niektorých štátov, ako napríklad Maďarska v prípade výstavby plota proti migrantom. Presnú koncepciu ako obmedziť eurofondy pre tých, ktorí sa odmietajú spolupodieľať na spoločnej politike však Leitnerová neupresnila. Plánuje ale iniciovať diskusiu, aby mnohé krajiny len zo spoločného nedostávali, ale zároveň sa aj podieľali na spoločných krokoch Únie.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices