V Maďarsku zadžrali vyše 3 000 migrantov, zberné tábory sú preplnené

BUDAPEŠŤ – V Maďarsku zadržali v sobotu vyše 3 000 ilegálnych migrantov. Policajti začali trestne stíhať 15 prevádzačov a v troch prípadoch stíhajú za falšovanie úradných dokumentov, uviedlo Celoštátne veliteľstvo polície.
Najviac cudzincov narušilo maďarsko-srbské štátne hranice v Čongrádskej župe, bolo ich vyše 2 700. Po 22-hej hodine došlo pri hraničných zábranách k menšiemu incidentu, keď sa maďarskí policajti snažili zdržať skupinu zhruba 100- 150 migrantov kvôli preplneným zberným táborom. Polícia ich napokon pustila. K žiadnym násilnostiam nedošlo.

Podľa agentúry MTI na zberných miestach i v hangári v Röszke je medzi migrantmi pokoj, aj keď stále sa nájde niekto, kto sa pokúša vyvolať vzburu. Polícia je pripravená takýchto jedincov izolovať.

Utečenci zo Sýrie

Polícia Sabolčsko-satmársko-berežskej župy pri kontrole vozidla v meste Mátészalka v sobotu nadránom odhalila v malom nákladnom aute 17 ilegálnych migrantov. Hliadka zadržala dvoch občanov Maďarska, ktorí čelia trestnému stíhaniu za prevádzačstvo, uviedla agentúra MTI.

Cudzinci polícii prostredníctvom privolaného tlmočníka tvrdili, že prišli zo Sýrie. Maďarom údajne zaplatili za odvoz z Budapešti do Viedne. Po viachodinovej ceste na východe Maďarska dvojica prevádzačov tvrdila, že už sú v Rakúsku. Migranti však odmietli z auta vystúpiť, pretože o tom pochybovali.

Medzi migrantmi boli tri deti a dve ženy. Polícia iniciovala uvalenie vyšetrovacej väzby na 46-ročného Gyözöa B. z Tisztabereku a 47-ročného Lászlóa K. z Fehérgyarmatu. Prípad migrantov rieši cudzinecká polícia.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Zastrelený migrant

Mladého migranta našli mŕtveho so strelným zranením na jachte, ktorá sa v sobotu blížila ku gréckemu ostrovu, po tom, ako vypukla zrážka medzi prevádzačmi a gréckou pobrežnou strážou. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Jachtu pri ostrove Simi neďaleko tureckého pobrežia zastavila grécka pobrežná stráž spolu s lotyšským hliadkovacím člnom pôsobiacim v misii agentúry Frontex, koordinujúcej spoluprácu členských krajín na vonkajších hraniciach EÚ, vyplýva z najnovšieho oznámenia gréckej stráže.

Streľba

Jachta sa snažila vyhnúť prehliadke a opakovane sa s ňou pokúsili naraziť do hliadkovacieho člna. Príslušník gréckej pobrežnej stráže utrpel zranenia pri potýčke s jedným z pašerákov, ktorý chcel schmatnúť jeho zbraň.

Počas zrážky došlo k výstrelom. Lekár v zdravotnom stredisku na Simi neskôr pobrežnú stráž informoval, že smrť 17-ročného cudzinca z jachty pravdepodobne spôsobilo strelné poranenie. Odkiaľ tínedžer pochádzal, nie je zatiaľ známe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices