benova
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Flašíková Beňová: Obchodníci s ľudským nešťastím prerástli eurokomisárke pre spravodlivosť cez hlavu

Eurokomisárka Věra Jourová zodpovedná za oblasť spravodlivosti nebola za niekoľko mesiacov trvania utečeneckej krízy schopná prísť čo i len s jedným fungujúcim legislatívnym opatrením zameraným na jej riešenie. Jej pasivita prispieva k tomu, že sa problém prehlbuje natoľko, že ohrozuje stabilitu a súdržnosť európskeho spoločenstva snáď viac ako dlhová kríza.

Práve to má byť dôvodom jej vypočutia v pléne Európskeho parlamentu (EP). „Ide o prvý krok, ktorý budem iniciovať. Ak nebude vedieť pomenovať a obhájiť kroky, ktoré plánuje v najbližšom čase pre zastavenie prílivu migrantov urobiť, je myslím viac ako na mieste výzva na jej odstúpenie a nahradenie niekým kompetentným a schopným pružnej reakcie,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Podobne alibisticky sa k celému problému podľa nej stavia aj predseda Komisie Juncker. „Je to práve on, ktorý mal od Jourovej požadovať nejaké výstupy a prípravu legislatívnych návrhov. Namiesto toho sa stará len o peniaze, ľudské nešťastia a tragédie, ktoré sa spájajú s osudom väčšiny migrantov akoby mali byť pre Úniu druhoradé,“ priblížila europoslankyňa.

Nové legislatívne opatrenia by sa podľa nej mali týkať azylovej politiky, ktorá sa napriek existencii spoločného európskeho azylového systému ukazuje, ako nedostatočne pružná a schopná adekvátne reagovať na súčasnú masívnu utečeneckú vlnu v Európe. Rovnako by to mali byť návrhy prísnych represívnych opatrení pre rôznych pašerákov a ďalších špekulantov priživujúcich sa na utrpení iných. „Pravidelne si v parlamente odstojíme minútu ticha za obete, čo je síce slušné gesto, no ďalej sa vôbec nič nedeje. Obchodníci s ľudským nešťastím pritom zatiaľ pani eurokomisárke postupne prerástli cez hlavu,“ poznamenala poslankyňa. Nekompetentnosť a alibizmus predstaviteľov Komisie navyše prispievajú k posilňovaniu xenofóbnych nálad a pretŕčaniu sa extrémistov. „Tí síce nemajú schopnosti ani reálnu ambíciu niečo riešiť, no môžu sa o to viac vystatovať, strašiť a priživovať na vzniknutej situácii,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices