Stovky ľudí uviazli vo vlakoch, keď sa migranti snažili dostať cez eurotunel

CALAIS – Stovky cestujúcich uviazli na niekoľko hodín v piatich rýchlovlakoch Eurostar po správach, že migranti blokujú koľaje vedúce do tunela pod prielivom La Manche a snažia sa dostať do vlakov. Informovala o tom v noci na dnes agentúra Reuters.

Zo správ spoločnosti Eurostar na Twitteri vyplýva, že tri z vlakov pokračovali v ceste do Londýna dnes nadránom, zatiaľ čo dva ďalšie sa vrátili do východzích staníc v Londýne a v Paríži.

Migranti smerujúci do Británie

Eurostar v utorok neskoro večer oznámil, že vlaky zastavil, „kým sa úrady zaoberajú narušiteľmi“.Spoločnosť následne uviedla, že narušiteľov zahliadli na koľajniciach na stanici v Calais. Vlaky ostali stáť na mieste, pokým ich neodviedli z tunela a od koľají.

Miestne médiá uviedli, že narušiteľmi boli migranti snažiaci sa dostať cez eurotunel do Británie. Tento rok sa o túto nebezpečnú cestu pokúsili už tisíce utečencov.

Cestujúcim jedného z vlakov do Londýna, ktorý zastavili asi 1,6 kilometra pred tunelom, povedali, aby boli veľmi ticho a počúvali, či sa niekto nesnaží vyliezť na strechu. Trať prehľadávali strážnici a vlak preskúmal aj vrtuľník so svetlometom, zrejme však žiadneho migranta nezbadali.

Štyri hodiny bez elektriny

Pasažieri v tomto vlaku sedeli pri vypnutej elektrine v tme takmer štyri hodiny. Mnohí sa sťažovali, že nemôžu dýchať. Vlak vrátili do Calais, kde cestujúci vystúpili na čerstvý vzduch a dostali vodu vo fľašiach.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Niektorí sa pokúsili odísť zo stanice a nastúpiť na trajekt cez prieliv La Manche, no zastavili ich francúzski žandári s argumentom, že colné a imigračné zákony si vyžadujú, aby sa vrátili do Paríža.

Eurostar však oznámil, že vlakom ES9055 ich nemôže prepraviť z Calais späť do Paríža a hľadá pre nich iné možnosti. „Nechali nás na nástupišti niekde v zime a so žiadnymi informáciami,“ napísal na Twitteri cestujúci Danny Bell. „A poučte ma – aké sú možnosti o 4.00 h ráno v zapadákove? Pre stovky a stovky ľudí?“ Eurostar ponúkol výmenu lístkov, dodáva Reuters.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices