juncker
Stretnutie šéfa Európskej komisie Jeanca Clauda Junckera s Petrom Poroshenkom. PHOTO: © European Union, 2015

Juncker sa stretol s Porošenkom, odsúdil pretrvávajúce boje na Ukrajine

Stretnutím medzi Jean-Claude Junckerom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa začali bilaterálne rokovania. Na stole ležali témy ako realizácia dohody Minsk a pokrok k uvoľneniu vízového režimu.

„Prial by som si, aby sa vyplnilo moje želanie, aby aj Rusko aj Ukrajina prispeli k celistvosti dohody Minsk. Hovorím predovšetkým k Rusku, pretože táto strana neplní dostatočne svoje povinnosti,“ vyjadril sa predseda Komisie Juncker.

Rozhovory preklenuli aj k liberalizácii vízových režimov. Predseda Komisie uvítal „obrovský pokrok“ dosiahnutý ukrajinskou stranou. Povedal, že začína spĺňať určité kritériá pre uvoľnenie vízového režimu a zdôraznil, že Komisia má v úmysle navrhnúť uvoľnenie vízového režimu pre členské štáty do konca tohto kalendárneho roka. Zároveň zdôraznil, že je potrebný ďalší pokrok, najmä v oblasti boja proti korupcii.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Pokrok v reformách, vrátane ústavnej reformy a volebného systému, by EÚ umožnilo vyplatiť posledné dve časti emisií cenných papierov  v programe makroekonomickej finančnej pomoci.

O bed

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices