V Mníchove vítali migrantov, na stanici im dali jedlo aj oblečenie

MNÍCHOV – V súvislosti s migračnou vlnou prevládali v nemeckých médiách v posledných dňoch zábery horiacich ubytovní pre migrantov alebo zábery demonštrantov požadujúcich paušálne odmietanie všetkých žiadateľov o azyl. Úplne iný obraz ponúkol tento týždeň Mníchov, kam vlakom z Maďarska dorazilo asi 3 000 utečencov. Obyvatelia bavorskej metropole utečencov vítali, ponúkali im oblečenie aj potraviny.

Nemecké televízie z Mníchova neukazovali vystrašených cudzincov, naopak migranti boli príjemne prekvapení ústretovosťou Mníchovčanov. Priamo na nástupišti lekári kontrolovali, či prichádzajúci nemajú kiahne alebo svrab.

Deti sa hrali

Hneď potom sa ale utečencov ujali miestni obyvatelia a stanica vyzerala skôr ako miesto nejakej slávnosti. Vo vzduchu sa vznášali nafukovacie balóniky, miestne deti sa hrali s deťmi utečencov.

„Všetko začalo tým, že sme chceli pozbierať pár fliaš s vodou a rozdať ich utečencom. A potom sme začali dostávať čím ďalej tým viac darov,“ povedal N24 Andreas Duchmann z iniciatívy Flüchtlingshilfe (Pomoc utečencom), ktorý pomáhal s distribúciou vecí na stanicu.

Sú vďační

Podľa neho sa utečenci správali usporiadane a nikto sa nesnažil pozbierať viac jedla alebo oblečenia na úkor ostatných. „A všetci sú neuveriteľne vďační. Či už nám lámanou nemčinou ďakujú alebo sa len radostne usmievajú,“ dodal Duchmann.

Obyvatelia Mníchova reagovali v duchu slov nemeckého prezidenta Joachima Gaucka a kancelárky Angely Merkel, že krajina je pripravená pomáhať utečencom z vojnových oblastí.

Vecných darov pre utečencov sa nakoniec na stanici zhromaždilo toľko, že polícia ešte v utorok večer vyzvala Mníchovčanov, aby už ďalšie veci nenosili. Vzhľadom k tomu, že Maďarsko už neumožňuje utečencom ďalšiu cestu vlakom do Nemecka, darované oblečenuie a potraviny podľa polície vystačia na pokrytie potrieb všetkých, kto do Mníchova ešte príde.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Provizórne ubytovne

Policajti utečencov zo stanice odvážajú do provizórnych ubytovní v Bavorsku. Pomoc s prijímaním utečencov sľúbilo aj susedné Bádensko-Württembersko. V oboch juhonemeckých spolkových krajinách ešte dva týždne potrvajú prázdniny, preto je dostatok voľných miest v školských telocvičniach. Tu je možnosť provizórne migrantov ubytovať. Kým sa podarí zaistiť pre nich trvalejšie bývanie.

Tisícky utečencov dorazili do Mníchova po tom, čo im polícia v Budapešti v pondelok umožnila aj bez platných európskych víz nastupovať do vlakov smerujúcich do Nemecka. Rakúsko väčšine utečencov cestu cez svoje územie do Mníchova umožnilo.

Napriek tomu do Berlína, vo vlakoch, ktoré išli cez Prahu, utečenci nedorazili. Česká polícia pri kontrole spojov prichádzajúcich z Budapešti zaisťovala utečencov bez dokladov a neumožnila im pokračovať v ceste. Podobný prípad bol aj na maďarsko-rakúskych hraniciach v Hegyeshalome. Rakúska polícia zastavila dva vlaky a kontrolovala doklady.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices