Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 35. týždňa 2015

Čína spôsobila na trhoch obrovský rozruch

RUSKO

„Podpredseda predstavenstva ruskej centrálnej banky minulý týždeň informoval, že banka vyzvala komerčné banky, aby do pravidelných stresových testov zapracovali scenár oslabenia kurzu rubľa voči americkému doláru nad hranicu 100,00 USDRUB,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Banka konkrétne uviedla, aby banky v stresových testoch pre kurz rubľov voči jednému doláru pracovali s trojciferným číslom. Rubeľ sa voči doláru postupne oslabuje zhruba od polovice mája, kedy výmenný kurz osciloval okolo úrovne 50,000 USDRUB. Aktuálne sa nachádza v blízkosti hranice 65,000 USDRUB, čo sú historické hodnoty.

ČÍNA

Čínska centrálna banka rozhodla o redukcii úrokových sadzieb a znížení povinných rezerv bánk. Rozhodnutie znamená, že centrálna banka zvýšila podporu spomaľujúcej sa ekonomike a oslabujúcemu sa akciovému trhu. Jej krok prišiel po tom, ako čínske akciové indexy klesli v úvode minulého týždňa na také nízke úrovne, na akých neboli od decembra minulého roka. Banka znížila jednoročnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na úroveň 4,6 % s účinnosťou od 26. augusta. Zároveň pre väčšinu veľkých bánk redukuje povinné rezervy. Šanghajský kompozitný index sa za týždeň prepadol až o takmer – 8 % a medzimesačne je slabší až o takmer – 12 %. Medziročne je však stále silnejší až o 47,2 %.

ČESKÁ REPUBLIKA

Hospodárstvo našich českých susedov sa v 2. kvartáli tohto roka medziročne zväčšilo o 4,4 %, čo bol najrýchlejší hospodársky rast v rámci Európskej únie. Štatistický úrad krajiny tiež informoval, že významnú rolu zohrala spotreba domácností a investície. Konečná spotreba českých domácností v druhom kvartáli medziročne stúpla o 3,1 % a tvorba fixného kapitálu sa zvýšila o 5,9 %. Najnovšie údaje tak naznačujú, že za celý rok 2015 by sa česká ekonomika mohla posilniť viac, ako prognózuje centrálna banka krajiny [3,8 %].

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

UKRAJINA

Po dlhých mesiacoch rokovaní sa dohoda medzi Ukrajinou a jej najväčšími veriteľmi stáva realitou. Kameňom úrazu, na ktorom predchádzajúce rokovania zlyhávali, bola otázka odpisovania ukrajinského dlhu. Zúčastnené strany sa nevedeli dohodnúť, či a v akej výške má dôjsť k jeho odpisu. Uplynulý týždeň sa však už objavovali informácie, že odpis by mohol byť vo výške 20 %. A to sa stalo aj skutočnosťou, keďže ukrajinskí predstavitelia a veritelia sa dohodli na odpísaní 20 % z istiny dlhu v hodnote zhruba 18 mld. EUR. Táto dohoda sa považuje za obojstranne výhodnú, keďže Ukrajina pôvodne žiadala odpis až vo výške 40 %, s čím veritelia samozrejme nesúhlasili.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices