Na maďarsko-rakúsku hranicu už dorazilo asi 3 000 migrantov, prídu ďalší

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ – Na maďarsko-rakúsku hranicu už dorazilo asi 3 000 migrantov z Maďarska, uviedla rakúska polícia. Tá zároveň očakáva, že počas dňa ich môže prísť viac ako dvojnásobok. Odtiaľ ich budú odvážať mimoriadne vlaky rakúskych dráh ÖBB. Prvý z nich pôjde do Salzburgu, uviedla agentúra APA. Rakúsko a Nemecko sa rozhodli umožniť vstup na svoje územie utečencom, ktorí v posledných dňoch uviazli v Maďarsku. Maďarské úrady pre ne vypravili autobusy, ktoré ich odvážajú na hranicu s Rakúskom.

„Našim najväčším problémom je to, že nám Maďari nedovolia, aby na ich územie vstúpili naše autobusy a vyviezli tam utečencov,“povedal Hans Peter Doskozil, policajný šéf Burgenlandu.

Útek v daždi

Migranti po stovkách v hustom daždi utekali z maďarskej strany hranice na rakúsku a odtiaľ k asi dva kilometre vzdialenej stanici v Nickelsdorfe, popísala agentúra DPA. Ďalší majú nájsť prechodné útočisko v nickeldorfskej hale, kde sa bežne konajú verejné akcie.

„Ponúkali sme Maďarom, že môžu previesť migrantov priamo k vlakom alebo k prijímaciemu stredisku, ale oni len zastavia autobusy na maďarskej strane a všetci musia ísť do dažďa,“ uviedol Doskozil. Za hranicami vysilených, ale šťastných utečencov, z ktorých mnohí si pre dážď nad hlavou držali deky, vítali dobrovoľníci rakúskeho Červeného kríža a podávali im ruky.

Pripravené postele, potraviny i nápoje

Maďarská vláda v piatok večer sľúbila, že poskytne približne stovku autobusov na odvoz migrantov čakajúcich na budapeštianskom Východnom nádraží (Keleti) a utečencom, ktorí zo stanice do Rakúska vyrazili po svojich. Rakúsky kancelár Werner Faymann po dohode s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel oznámil, že vzhľadom na súčasnú núdzovú situáciu na maďarských hraniciach súhlasí s tým, aby migranti pokračovali na ceste do ich krajín.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Zároveň ale očakávame od Maďarska ochotu riešiť vzniknutú záťaž na základe spravodlivého rozdeľovania utečencov, ako sa o to snaží Európska komisia,“dodal Faymann.

Nové prerozdelenie

Európska komisia sa chystá členským štátom Európskej únie navrhnúť prerozdelenie ďalších 120 000 migrantov, aj keď s jarným návrhom na rozmiestnenie 40 000 utečencov podľa záväzných kvót neuspela.

Utečenecká kríza bola v piatok témou mimoriadneho summitu Vyšegradskej štvorky. Premiéri V4 ale kvóty na prijímanie migrantov v rámci Európskej únie označili za neprijateľné.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices