Premiéri V4 odmietli kvóty, považujú ich za neprijateľné

PRAHA – Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky na piatkovom mimoriadnom summite odmietli mechanizmus povinných kvót, žiadajú však lepšiu ochranu vonkajších hraníc Schengenu, lepší boj proti pašerákom, lepšiu návratovú politiku a takisto podporujú medzinárodnú koalíciu v boji proti Islamskému štátu. Uviedli to premiéri krajín V4 na tlačovej konferencii po mimoriadnom summite.Lídri V4 na stretnutí v Prahe prijali spoločné vyhlásenie, ktoré sa odvoláva na závery aprílovej a júnovej Rady, keď lídri odmietli zavedenie povinného mechanizmu a zhodli sa na dobrovoľnom prerozdelení migrantov.

Hodnota Schengenu

Závery týchto Rád sa však podľa vyhlásenia nedostatočne dodržiavajú. Podľa slovenského šéfa vlády Roberta Fica je dnešný dokument „vážnejší, ako si možno myslieť“. Spoločné vyhlásenie„jednoznačne potvrdzuje záujem štyroch krajín zachovať za každú cenu hodnotu Schengenu,“ uviedol.

Ako dodal, ak by došlo k zrušeniu či obmedzeniu Schengenu, bola by to obrovská prehra európskej politiky. „Musíme urobiť všetko preto, aby Schengen ostal zachovaný, inak začneme popierať základné piliere, na ktorých EÚ stojí,“ vyhlásil Fico s tým, že Slovensko aj ostatné krajiny investovali do procesu integrácie príliš veľa a urobili mnoho ťažkých rozhodnutí na to, aby teraz prehrali.

Kvóty sú neprijateľné

„Akékoľvek pokusy zaviesť automatické povinné mechanizmy považujeme za neprijateľné,“ vyhlásil Fico. Takisto uviedol, že s týmto postojom pôjdu aj na stretnutie ministrov vnútra šéfovia týchto rezortov krajín V4. Na dnešnom mimoriadnom summite sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a štátni tajomníci rezortov vnútra z Poľska a Českej republiky.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

V rámci možností

Premiéri sa zhodli, že chcú byť solidárni s krajinami, ktoré čelia náporu migrácie, avšak v rámci dobrovoľnosti a možností jednotlivých členských krajín. Preto sú ochotní poskytnúť expertov, peniaze či technické a materiálne vybavenie krajinám, ktoré to potrebujú. Zároveň očakávajú, že sa zlepší politika návratu. Lídri sa zhodli, že treba rozlišovať medzi utečencami, ktorí pomoc skutočne potrebujú a ekonomickými migrantmi.

Podľa poľskej premiérky Ewy Kopacz Poľsko stojí za hodnotami, za ktoré dlho bojovalo. Chcú byť solidárni, ale so solidaritou zároveň prichádza aj zodpovednosť, zdôraznila. Podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána sa musíme pýtať otázky, či lídri dokážu zachovať bezpečnosť krajín.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices